Annons
Nyheter

Brustna hjärtans dag – minst 25 blir lurade

När Alla hjärtans dag nu klivit innanför dörren varnar Stöldskyddsföreningen (SSF) för att all kärlek inte är sann.
Varje vecka polisanmäls 25 romansbedrägerier – och snittförlusten är 350 000 kronor.
Brott • Publicerad 14 februari 2023
I fjol anmäldes 1|313 romansbedrägerier, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med 2021. Arkivbild.
I fjol anmäldes 1|313 romansbedrägerier, vilket är en ökning med 13 procent jämfört med 2021. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

De allra flesta första mötena i dejtingvärlden har blivit digitala. Partneralternativen är mångdubbelt fler, men det kan diskuteras om det har blivit lättare att hitta kärleken.

För bedragarna har det i alla fall blivit lättare – både att hitta offer och att bibehålla falska relationer med flera samtidigt.

Annons

Enligt Stöldskyddsföreningen dyker det allt oftare upp personer som söker pengar i stället för kärlek. Det är inte helt lätt att skilja de romantiska begären från de ekonomiska till en början, men vissa grejer kräver särskild vaksamhet.

"Var alltid uppmärksam på hur den du möter på nätet uppför sig, kommer samtalet in på pengar så bör du dra öronen åt dig och kanske avsluta relationen, berätta för nära och kära så att du kan få ett objektivt perspektiv på ett förhållande du är osäker på", säger Paul Pintér, rådgivare vid SSF, i ett pressmeddelande.

Alla försök att låna pengar är tydliga indikationer på att det kan handla om bedrägeriförsök, skriver SSF. Och bedragarna vet att många offer drar öronen åt sig första gången de får frågan. De fortsätter därför att etablera kontakten tills offret ger vika.

Fakta: Romansbedrägerier

Typiska drag för romansbedragare är att de utger för att ha statusyrken och att de använder konstlade formuleringar.

Råd:

Sök upp personen med namn och bild.

Prata med vänner och andra oberoende så att du får en objektiv bild.

Var alltid misstänksam om någon ber dig skicka pengar.

Polisanmäl alltid om du blir drabbad.

Fakta: Stöldskyddsföreningen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons