Annons

Lättare dra fiber längs småvägar

Snabbare, men kanske dyrare. Trafikverket lättar nu på reglerna för att snabba på bredbandutbyggnaden.
Branschen bedömer att hundratusentals blivande fiberkunder påverkas positivt.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2019
Mycket fiberkabel återstår att rulla ut. Arkivbild.
Mycket fiberkabel återstår att rulla ut. Arkivbild.Foto: Foto: Gunnar Lundmark/ TT

Runt 77 procent av hushållen hade vid utgången av 2018 tillgång till fiber. Men längre från storstaden går det långsammare. 61 procent av alla villor var exempelvis anslutna till ett fibernät och ju längre ut på landsbygden desto lägre är andelen, enligt Post- och Telestyrelsen.

Ett hinder är ofta svårtillgänglig terräng. Vägnätet blir då avgörande, men här har krångliga regler satt stopp.

Annons

– Vi vill helst att man gräver ner kablarna så långt bort från själva vägen (som möjligt), säger Annika Jokela på Trafikverket.

Mycket oklart

Men nu kommer myndigheten alltså att på de mindre vägarna tillåta undantag från det striktare regelverket – allt för att enligt regeringens önskemål snabba på fiberutbyggnaden.

Fiberbyggaren IP-Only välkomnar beskedet från Trafikverket, men anser att mycket fortsatt är oklart. Bland annat riskerar det, enligt Trafikverket, att bli dyrare för kabeldragaren att få lägga fiberkablarna närmare vägen eftersom det kan hota vägens beskaffenhet.

"Även detta är oklart – vi vet ännu inte vad det kommer att kosta. Men blir kostnaden för hög kan det självklart påverka utbygganden på landsbygden på ett tydligt negativt sätt. Kostnaden beror dels på avgiften som Trafikverket vill ha, dels även vilka krav de ställer på hur vi ska bygga när vi gräver ner fiber i vägområdet", skriver IP-Only i en kommentar till TT.

200 000 användare

Men syftet är ändå att det ska gå snabbare. Dessutom har Trafikverket fått ner sina handläggningstider för ledningsärenden, från fyra månader förra våren till sju veckor, enligt Annika Jokela.

Exakt hur många kunder på landsbygden som kommer att påverkas är svårt att säga:

– Vi i It- och Telekomföretagen uppskattar att cirka 200 000 slutanvändare, som i dag saknar fiber i glesbyggda områden, omfattas av Trafikverkets handläggning på ett eller annat sätt, säger My Bergdahl, näringspolitisk expert på branschorganisationen

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons