Annons
Nyheter

Många larm om nya laviner i Norge

Lavinfaran är fortsatt mycket hög i Nordnorge och polisen har evakuerat några utsatta områden inför påsklovet när tusentals turister väntas.
– Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, när det också var många skred, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa.
Norge • Publicerad 1 april 2023
Bland annat drabbades ön Reinøya av en lavin på fredagen.Foto: Redningsselskapet/RS 152 Bergesen d.y/NTB/TT
Molnen hopar sig över lavindrabbade Nordreisa på lördagen.Foto: Webbkamera/Norsk Luftambulanse/NTB/TT

Efter veckans oväder i Nordnorge har solen kommit tillbaka i några områden, och med den befarar myndigheterna att fler tar sig upp på de fjäll där lavinfaran är stor.

– Jag får kalla kårar. Fint väder och stor lavinfara är den värsta kombinationen vi kan tänka oss, säger Dan-Håvard Johnsen, ordföranden i kommunstyrelsen i Lyngen, till NRK.

Annons

Han räknar med minst ett tusental personer kommer att ge sig ut på tur bara under lördagen – den första dagen i vad för många är påskledigheten.

Känner sig maktlös

Under fredagen miste fyra personer livet i olika laviner utanför Tromsø – två turister, från Italien och Slovenien samt två lokalbor, som sveptes med i en lavin som gick rakt över ett lantbruk på ön Reinøya.

– Det var det värsta vädret vi någonsin sett den 31 mars. Det var tio meters sikt och trots det begav sig hundratals turister ut på fjällen. Det betyder att vi inte har gjort ett tillräckligt bra förebyggande jobb. Jag känner mig lite maktlös, säger Dan-Håvard Johnsen.

Han efterlyser lättare sätt att via mass-sms kunna larma invånare och besökare om varningar, en fråga regeringen säger sig vilja ta upp på söndagen när tre ministrar ska besöka Troms.

Över 200 laviner

Under lördagen har flera skred och laviner rapporterats, dock utan personskador. En hytte ska ha förstörts och ett område med hytter har evakuerats.

Två nya skred inträffade i Nordreisa i Troms, det område där en person ur en slovensk turistgrupp omkom på fredagen.Även där har människor evakuerats.

– Det är extremt farligt i år och farligare än i fjol, då det också var många skred. Det blir definitivt fler laviner på lördag och söndag, säger Hilde Anita Nyvoll, kommunstyrelsens ordförande i Nordreisa, till VG.

Ovädret har rört sig österut, och i Finnmark är sikten fortsatt dålig. Där kallade Röda Korset under morgonen in samtliga frivilliga i beredskap för att hjälpa dem som larmat om att de saknar mat och medicin och inte kan lämna de hytter eller hus de befinner sig i. På eftermiddagen uppges alla som larmat ha fått hjälp.

Enligt väderportalen Varsom.no har det de senaste tre dagarna gått sammanlagt 200 laviner över fylkena Troms och Finnmark.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons