Annons
Nyheter

Laviner gick i Sälen – snöfall ger ökad fara

På söndagen utlöstes två laviner i Sälenfjällen. Kraftigt snöfall bidrog och nu ökar lavinfaran också längre norrut.
Olycka • Publicerad 27 december 2020
Två laviner gick i Sälen på söndagen.
Två laviner gick i Sälen på söndagen.Foto: Pontus Altin/TT

Två laviner gick vid skidbacken Väggen på Hundfjället i Sälen på söndagsförmiddagen. En räddningsinsats inleddes men inga människor kom till skada. Fjällräddningen sökte också av området med specialhundar.

– Vi kom med två hundar vid 11-tiden och gick igenom området för säkerhets skull. Vi var klara efter ett par timmar, säger Lotta Antoniusson vid fjällräddningen Sälen till TT.

Annons

Det har snöat kraftigt i området men lavinerna utlöstes av två personer som körde off pist, skriver polisen på sin hemsida. Man avråder från att vistas i området vid backen Väggen, som är avstängd.

Enligt polisen är det mycket folk i backarna, samtidigt som det har snöat och blåser i området.

Lavinfaran har också ökat i norra Sverige där det snöar ymnigt och blåser vilket gör att det bildas flak med drevsnö. I de nationella lavinprognoser som Naturvårdsverket utfärdar graderas risken i både Västra Vindelfjällen och Södra Lapplandsfjällen till en trea, vilket innebär betydande lavinfara. I Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen graderas faran till en tvåa, måttlig lavinfara.

Fakta: Laviner

Lavinfaran i ett område graderas enligt en internationell lavinskala med fem steg: Liten, måttlig, betydande, stor, extrem.

Det finns två huvudtyper av laviner, flaklaviner och lössnölaviner, där flaklavinen är den som orsakar de flesta lavinolyckorna.

En flaklavin uppstår när ett svagt lager med snö inte längre kan bära den ovanliggande snön och kollapsar.

Lössnölaviner delas in i torra och lösa. Torra lössnölaviner är oftast små men de kan i extrema fall bli stora om sluttningen är lång och brant. Våta lössnölaviner har större förstörelsepotential än torra lössnölaviner och uppstår för det mesta på branta solbelysta sluttningar.

Källa: Lavinprognoser, Naturskyddsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons