Annons

Lavinfara i fjällen efter snöfall

Snöfall och vindar gör att det är fara för laviner på flera håll i fjällen. Naturvårdsverket uppmanar skidåkare att vara försiktiga.
Väder • Publicerad 7 april 2019
Det råder lavinfara på flera håll i fjällen. Arkivbild.
Det råder lavinfara på flera håll i fjällen. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Nysnö i kombination med nordvästliga vindar gör att snöflak bildats i västra Härjedalsfjällen. Flaken kan påverkas av skid- och skoteråkare, vilket kan utlösa laviner. Betydande lavinfara råder i området, vilket är en trea på en femgradig skala.

"Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker", skriver Naturvårdsverket på sin sajt lavinprognoser.se.

Annons

I Abisko/Riksgränsfjällen, Kebnekaisefjällen, västra Vindelfjällen, södra Lapplandsfjällen och södra Jämtlandsfjällen är det måttlig lavinfara, en tvåa på skalan.

Snöfallen i fjällen avtar under söndagskvällen och enligt SMHI dröjer det troligtvis till senare i veckan innan ytterligare snö faller.

– Vad jag kan se är det inga nya snöfall i sikte förrän kanske på torsdag, i norra Lapplandsfjällen, säger meteorolog Henrik Reimer.

I fredags skadades två personer när en cirka 50 meter bred lavin utlöstes norr om Sylarnas fjällstation i Åre.

Joakim Magnå/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons