Nyheter

Legendarisk bro i New York fyller 140 år

Brooklynbron i New York, den första bron som band samman stadsdelarna Brooklyn och Manhattan, fyller 140 år. Den klassiska bron var världens längsta hängbro på sin tid och blev en förebild för kommande brobyggen.
USA • Publicerad onsdag 06:00
När bron invigdes 24 maj 1883 var den med sitt 486 meter långa huvudspann världens längsta hängbro.
När bron invigdes 24 maj 1883 var den med sitt 486 meter långa huvudspann världens längsta hängbro.Foto: Johan Hallnäs
Brooklynbron är ett populärt turistmål. Arkivbild
Brooklynbron är ett populärt turistmål. ArkivbildFoto: Julia Nikhinson/AP/TT

Fjorton år tog det att bygga bron och 27 arbetare förolyckades under byggnationen. När bron invigdes den 24 maj 1883 var den med ett spann på 486 meter den längsta hängbron i världen.

Ursprungligen byggdes den för hästdragna fordon och tåg och med en gångbro för fotgängare. I dag trafikeras den dagligen av omkring 116 000 fordon, 3 000 cyklister och 30 000 fotgängare.

Men bara en vecka efter invigningen orsakade ett rykte om att bron skulle kollapsa panikartad stämning som resulterade i att tolv personer klämdes ihjäl. För att övertyga New York-borna om att bron var säker ledde den legendariske cirkusdirektören och affärsmannen P.T. Barnum en parad med 21 elefanter över bron.

Sedan bron byggdes för 140 år sedan har betydligt längre, högre och bredare hängbroar byggts. Men "all kunskap och teknik" som använts för nyare hängbroar har sitt ursprung från Brooklynbron, uppger Paul Schwartz, biträdande chef på broavdelningen vid New Yorks transportkontor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.