Annons
Nyheter

Levande "mördargeting" siktad i Washington

USA • Publicerad 14 augusti 2021
Myndigheterna vill stoppa den asiatiska jättebålgetingarten från att få fäste i Nordamerika. Arkivbild.Foto: Quinlyn Baine/AP/TT

Den kan spotta gift och dess sting kan vara smärtsamt för en människa. Nu har årets första levande exemplar av den asiatiska bålgetingarten Vespa mandarinia – som i medier har fått öknamnet mördargeting – siktats i Washington i USA, enligt delstatens jordbruksdepartement.

Vespa mandarinia hör hemma i Östasien och är en invasiv art som har lyckats ta sig till USA och Kanada, där den upptäcktes 2019. Arten utgör ett hot mot honungsbin och biodlare i USA vittnade förra året om högar av döda bin som fått sina huvuden avslitna och vars kupor trasats sönder.

För två månader sedan hittade forskare en död asiatisk bålgeting norr om Seattle, vilket var den första "mördargetingen" som siktats i USA i år, rapporterar The Guardian.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons