Annons
Nyheter

Lewinsky: Jag var offer för maktmissbruk

Metoo-kampanjen har gett Monica Lewinsky nya perspektiv på sin affär med president Bill Clinton. I dag anser hon att hon var offer för grovt maktmissbruk.
USA • Publicerad 27 februari 2018
Monica Lewinsky. Arkivbild.
Monica Lewinsky. Arkivbild.Foto: Lionel Cironneau

Som ung praktikant i Vita huset hamnade hon 1998 på tidningarnas löpsedlar sedan det avslöjats att hon haft en kärleksaffär med dåvarande presidenten Bill Clinton. Inga detaljer var tillräckligt känsliga för att undanhållas allmänheten.

Den i dag 44-åriga Lewinsky skriver i en artikel i tidskriften Vanity Fair att hon flera år senare fick diagnosen posttraumatisk stress efter att ha blivit uthängd och utfryst.

Annons

Hon berättar hur hon hämtat kraft från tusentals kvinnor som vittnat om sexuella övergrepp från mäktiga män inom nöjesvärlden, politiken och medierna. Fram till nu har hon betraktat sin affär med Bill Clinton som en relation byggd på samtycke. Men Metoo-kampanjen har öppnat hennes ögon.

"Han var min chef, han var planetens mäktigaste man. Han var 27 år äldre än jag, med tillräckligt stor livserfarenhet för att veta bättre."

I dag anser hon att hon var offer för maktmissbruk. Men skriver samtidigt att det är komplicerat och att hon inte försöker frånsäga sig sitt eget ansvar för det som hände.

KB/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons