Annons
Nyheter

Xis gamle stabschef ny premiärminister

Li Qiang, en av Kinas president Xi Jinpings nära allierade, utsågs som väntat till landets premiärminister på lördagen.
Kina • Publicerad 11 mars 2023
Li Qiang (till vänster) utsågs på lördagen till ny premiärminister i Kina och gratulerades av presidenten Xi Jinping.
Li Qiang (till vänster) utsågs på lördagen till ny premiärminister i Kina och gratulerades av presidenten Xi Jinping.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den 63-årige Li Qiang, som tidigare var partisekreterare i Shanghai, nominerades till premiärministerposten av Xi Jinping och fick nästan alla röster när de drygt 2 900 delegaterna i Kinas nationella folkkongress (NPC) valde honom.

Som partisekreterare i Shanghai var det Li Qiang som var ansvarig för den två månader långa covid-nedstängningen förra våren. Det var tidigare tveksamt om han efter det skulle kunna komma i fråga för premiärministerposten eftersom nedstängningen ledde till brist på mat och vård för invånarna.

Jobb på pumpstation

Annons

Till skillnad från tidigare premiärministrar har Li Qiang inte erfarenhet av att arbeta på central myndighetsnivå.

Han inledde sin karriär med att arbeta på en bevattningspumpstation nära sin hemstad. Han steg sedan stadigt i graderna inom lokala myndigheter och befordrades 2012 till den välbärgade Zhejiang-provinsens högsta jobb.

Han var Xi Jinpings stabschef i början av 2000-talet när den nuvarande kinesiska presidenten var Zhejiangs partichef.

Högt förtroende

2017 utsågs Li Qiang till partisekreterare i Shanghai vilket sågs som ett tecken på hur stort förtroende president Xi Jinping har för honom.

Som premiärminister kommer Li Qiang att ansvara för den dagliga driften av Kina och även vara ansvarig för den makroekonomiska politiken.

På fredagen godkände Kinas nationella folkkongress (NPC) en tredje mandatperiod för den sittande presidenten Xi Jinping med 2 952 röster för och noll röster emot.

Fredagens utnämning innebär att Xi Jinping blir det moderna Kinas längst sittande ledare, och att han kommer att styra landet tills han närmar sig 80-årsåldern om inget oförutsett inträffar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons