Annons
Nyheter

Libyenregering: Egypten har förklarat krig

Libyen • Publicerad 21 juni 2020
Fayez al-Sarraj leder Libyens regering i Tripoli. Arkivbild.
Fayez al-Sarraj leder Libyens regering i Tripoli. Arkivbild.Foto: Turkiets presidentstab via AP

Libyens internationellt erkända regering (GNA) i Tripoli fördömer Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi, sedan han sagt att egyptisk militär kan komma att intervenera i kriget.

"Det är en fientlig handling, en direkt inblandning som når upp till en krigsförklaring", skriver GNA i ett uttalande.

Annons

Egypten stöder den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar, som strider mot regeringen i nordväst. Haftars styrkor har tvingats retirera från stora områden i väst den senaste tiden sedan GNA fått militärt understöd av Turkiet.

I lördags sade al-Sisi att om Tripolistyrkorna går in i den strategisk viktiga kuststaden Sirtre, som kontrolleras av Haftar, så kommer Kairo att agera.

Kaos har rått i oljerika Libyen sedan diktatorn Muammar Gaddafi dödades i en Natostödd revolt 2011.

På ena sidan i konflikten står GNA, med stöd från bland andra Turkiet och Qatar, medan Haftar och hans Tobrukregering i öst får stöd av bland andra Egypten, Ryssland och Förenade arabemiraten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons