Annons
Nyheter

Licensjakt på lodjur i flera län

Lodjuren ökar i rask takt – och nu kommer beslut om att 32 får skjutas i Kalmar län nästa år. I Östergötland tillåts jakt på 28 lodjur.
Natur • Publicerad 15 december 2022
Lodjursstammen ökar. Arkivbild.
Lodjursstammen ökar. Arkivbild.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

"I år ökar tilldelningen jämfört mot föregående år. Det beror på att vi fortsatt ser en ökning av lodjuren i Kalmar län och i södra Sverige", säger ställföreträdande avdelningschef Fredrik Ustrup i ett pressutskick från Kalmars länsstyrelse.

Enligt den senaste inventeringen fanns 96 lodjur fördelade på 17,5 familjegrupper i Kalmar län. Målet ligger på mellan fyra och åtta familjegrupper med honor och ungar.

Annons

Östergötlands län har beslutat att tillåta licensjakt på 28 djur, målet där att stammen inte ska växa med mer än sju kullar om året.

I Västra Götaland har länsstyrelsen beslutat att åtta lodjur får skjutas under jaktsäsongen 2023. Även i Örebro län har länsstyrelsen fattat beslut om licensjakt på lodjur. Där får högst två lodjur skjutas under nästa års licensjakt.

Licensjakten äger rum i mars månad, och går ut på att reglera stammen.

Totalt finns, enligt den senaste nationella populationsberäkningen, 1 443 lodjur i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons