Annons

Lindahl: "Att fasas ut sakta känns tufft"

Hedvig Lindahl har inte blivit erbjuden något nytt kontrakt och är på väg bort från Chelsea.
Samtidigt är det bara drygt två månader till VM-premiären mot Chile.
Fotboll • Publicerad 4 april 2019
Hedvig Lindahl under landslagets träning på Friends arena.
Hedvig Lindahl under landslagets träning på Friends arena.Foto: Janerik Henriksson/TT

Hedvig Lindahl får ingen speltid i sitt engelska klubblag Chelsea. Den snart 36-åriga målvaktens senaste match var Sveriges möte med Kanada i Algarve Cup för en månad sedan.

När hon får frågor om sin fotbollsmiljö i London blir hon tårögd.

Annons

– Man vill ju alltid känna att man spelar en viktig roll. Att fasas ut sakta känns tufft. Det ska jag vara ärlig att säga, säger Hedvig Lindahl.

När Chelsea slog ut Paris Saint-Germain i Champions Leagues kvartsfinal för en vecka sedan satt Lindahl på bänken. I söndagens 1–1-ligamatch hemma mot West Ham i Super League fanns hon inte med i matchtruppen.

Till nästa säsong vill storklubben satsa på engelska förstamålvakten Carly Telford och tyskan Ann-Katrin Berger – inte Lindahl.

Känner stöd från Gerhardsson

– De andra målvakterna har blivit erbjudna kontrakt och inte jag, så det är tufft, säger den svenska landslagsmålvakten.

TT: Så det verkar som det blir din sista säsong i Chelsea?

– Så verkar det, absolut.

Lindahls brist på speltid skapar frågetecken inför stundande VM i Frankrike där Sverige inleder mot Chile i Rennes den 11 juni. Men hon själv känner ett stort stöd från förbundskapten Peter Gerhardsson som ändå ser Lindahl som sitt förstaval.

– Han har varit tydlig med att han har förståelse och tålamod med mig. Det känns tryggt så klart. Jag förstår att det blir konstigt när jag konkurrerar med spelare som spelar varje vecka i sina klubblag (Rosengårds Zecira Musovic och Göteborgs Jennifer Falk). Men samtidigt befinner jag mig i en klubb som befinner sig på en väldigt hög Europanivå. Då blir konkurrensen en annan också, säger Hedvig Lindahl.

På sin meritlista har Lindahl bland annat OS-silver, 155 A-landskamper och tre engelska ligatitlar. Hon har under sina två decennier inom elitfotbollen upplevt många motgångar. Något hon känner kan hjälpa henne nu.

– Ja, men precis, det är ju det; jag är inte en duvunge. Hade jag varit 25 hade det varit ännu tuffare. Jag har många erfarenheter... Tuffa, och roliga så klart. Framför allt har jag lärt mig hantera känslor som kommer. Det är mänskligt att man vill vara sedd och behövd. Jag tror alla vill känna så. Jag tror jag fått med mig metoder för att kunna rensa ut. Jag kan inte gå in i en match på lördag (landskamp mot Tyskland) och vara "all over the place". Jag har lärt mig hur jag kan hantera det här, och det är något jag försöker förmedla till de yngre spelarna.

"Spelar ingen roll"

Annons

Landslagsförsvararen Magdalena Eriksson är klubbkamrat med Lindahl i Chelsea.

– Hon är en världsmålvakt, det spelar ingen roll hur mycket eller lite hon spelar. Man ser hennes kvaliteter ändå. En trygg och stabil punkt där bak som också är en stor del i att vi har ett sådant tryggt försvarsspel.

– Jag tror bara att det blir en negativ konsekvens om vi låter det bli det. Jobbar vi hårt på träningarna, med vår trygghet, kommer det inte bli någon negativ konsekvens. Hedvig har spelat fotboll i... Jag vet inte hur många år... Bara för att hon gör det lite nu tror jag inte det kommer ha så stor påverkan.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons