Annons
Nyheter

Linde: En aggression mot Ukraina

Sanktioner mot förövaren kan bli aktuella efter hackerattacken mot ukrainska regeringssajter.
Ukraina • Publicerad 14 januari 2022
Utrikesminister Ann Linde (S) utesluter inte sanktioner efter fredagens cyberattack mot Ukraina. Arkivfoto.
Utrikesminister Ann Linde (S) utesluter inte sanktioner efter fredagens cyberattack mot Ukraina. Arkivfoto.Foto: Claudio Bresciani/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att läget är minst sagt spänt. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att läget är minst sagt spänt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

EU och Nato har upprepade gånger den senaste tiden betonat att ny rysk aggression mot Ukraina kommer att medföra kraftiga sanktioner.

Framför allt har det tolkats som att gälla vid en rent fysisk militär invasion i landet. Ann Linde utesluter dock inte att även andra attacker kan komma att utlösa svarsåtgärderna.

Annons

– Det är något man får titta på. En cyberattack är ju per definition en aggression, men vi vet ju ännu inte vem som ligger bakom, säger hon på en digital pressträff efter fredagens informella EU-utrikesministermöte i franska Brest.

"Underminerar"

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar att undersökningar fortfarande pågår på den ukrainska sidan om vem som ligger bakom attacken – men att det kan vara Ryssland.

– Jag skulle inte vara förvånad om så är fallet. De arbetar med att underminera Ukraina, säger Hultqvist till TT.

– Så här är det i olika hybridscenarier, man försöker på olika sätt bidra till att störa ett helt samhälle, underminera och försvaga de samhälleliga funktionerna och skapa ett misstroende bland befolkningar mot centrala myndigheter och regeringar.

Hultqvist ser attacken som en medveten handling.

– Den här ukrainska attacken sätter jag i direkt samband med det säkerhetspolitiska skeende som vi nu kan se.

"Injaga fruktan"

EU har snabbt mobiliserat sin snabbinsats-cyberstyrka och utlovat allehanda hjälp till Ukraina, inte minst för att undvika framtida attacker. Ett gemensamt uttalande från alla EU-länder är dessutom på gång.

Händelsen sker i ett redan spänt läge med mängder av ryska soldater samlade vid gränsen mot Ukraina.

– Det här bidrar ju naturligtvis till ökad spänning. Det är ju en attack mot Ukraina, mot ukrainska regeringen och departement, med syfte att visa att man har möjlighet att attackera och att injaga fruktan i befolkningen, säger Ann Linde.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte gå in på om man måste ta upp hackerattacken i de fortsatta samtal som USA och Nato hoppas ha med Ryssland.

– Exakt vad som tas upp i de samtalen återstår att se men det här är en realitet när det gäller sättet att störa olika länder. Det här är ett problem, om vi tittar tillbaks i tiden innan hackerattacken, så utsätts även Sverige för attacker av statsaktörer, säger försvarsministern till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons