Annons

Linde ser mörkt på säkerhetsläget

Utrikesminister Ann Linde (S) ser en risk för fortsatt försämring av säkerhetsläget i Sveriges närområde.
Politik • Publicerad 12 januari 2020
Utrikesminister Ann Linde talar med ÖB Micael Bydén på Folk och Försvar på Högfjällshotellet i Sälen. I bakgrunden försvarsminister Peter Hultqvist.
Utrikesminister Ann Linde talar med ÖB Micael Bydén på Folk och Försvar på Högfjällshotellet i Sälen. I bakgrunden försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikesminister Ann Linde (S) talar på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Utrikesminister Ann Linde (S) talar på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikesminister Ann Linde lyfte i sitt tal bland annat fram betydelsen av att inte glömma bort Rysslands annektering av Krim och det folkrättsbrott den innebär. Här syns hon anlända till Högfjällshotellet i Sälen.
Utrikesminister Ann Linde lyfte i sitt tal bland annat fram betydelsen av att inte glömma bort Rysslands annektering av Krim och det folkrättsbrott den innebär. Här syns hon anlända till Högfjällshotellet i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Linde debuterade på söndagen som utrikes- och säkerhetspolitisk huvudtalare på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen.

Hon underströk att regeringen kommer att ha starkt fokus på närområdet och Europa när vi nu gått in på 20-talet.

Annons

– Tyvärr har vi ganska länge sagt att säkerhetsläget i vårt närområde försämrats över tid. Det verkar vara något vi måste vänja oss vid, sade Linde.

Regeringen står bakom försvarsberedningens bedömning att ett väpnat angrepp eller användandet av militära maktmedel mot Sverige inte kan uteslutas.

– Den rapporten ställer vi självklart helt upp bakom, säger Linde.

"Solklart brott"

Utrikesministern tog i sitt tal särskilt upp Ryssland. Linde uppgav att Sveriges Rysslandspolitik handlar om att stå upp för folkrätten och att markera mot oacceptabelt beteende, men samtidigt uppmuntra till dialog

– Vilken del av närområdet vi än talar om, kan vi inte bortse från Ryssland, och en rysk närvaro som, tyvärr, ibland är hotfull eller utmanande, sade Linde.

Hon varnade för att glömma bort den ryska annekteringen av Krim och underströk att den är "ett solklart" brott mot folkrätten. Linde tycker sig märka en "farlig tendens" mot att frågan långsamt håller på att sjunka ned på den internationella dagordningen.

– Mitt budskap är att Sverige alltid står upp för att Krim är en del av Ukraina och att brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen ska sanktioneras så länge de fortgår, sade Linde.

Spänning i Arktis

Utrikesministern ser också risk för ökade spänningar i Arktis. Hon påminde om att två svenska län räknas till polarområdet och uppgav att regeringen håller på att ta fram en förnyad Arktisstrategi.

Linde pekade på att issmältning och tinande permafrost inte bara har miljömässiga konsekvenser.

– Den skapar också en ny geografi och en förändrad spelplan för Rysslands, Kinas och USA:s kommersiella och militära intressen, sade utrikesministern.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons