Annons

Linde: Iran måste ta fullt ansvar

Att flygplanet skjutits ned är fruktansvärt, säger utrikesminister Ann Linde (S) och uppger att Iran nu måste ta fullt ansvar för händelsen.
Iran/Sverige • Publicerad 11 januari 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.
Utrikesminister Ann Linde (S) efter EU-nämndens sammanträde på fredagen.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter att ha nekat till uppgifterna om att landets militär skulle ha skjutit ner det ukrainska passagerarflygplan som kraschade utanför Teheran i onsdags har Irans styre nu medgett att så är fallet. Men att det var ett misstag.

– Jag konstaterar att man nu har tagit på sig ansvaret när uppenbarligen bevisen blivit övermäktiga. Det betyder att det finns en helt annan förutsättning för att en utredning kan klargöra alla de omständigheter som finns runt kraschen, säger Linde till TT.

Varnat för missbedömningar

Annons

TT: Vad betyder det här för läget i regionen?

– Jag har redan från början varnat för att inte bara de officiella våldshandlingarna och den upptrappade retoriken skulle kunna leda till missbedömningar. Det är ju det här ett bevis på, att när det är ett sådant spänt läge så är det stora risker att sådant här sker som får katastrofala konsekvenser, säger Linde.

Hon uppger att Sverige kommer att framföra för Iran att landet måste ta fullt ansvar för det som hänt, speciellt med hänsyn till de drabbade. Det finns däremot inga planer på att skicka hem personal från ambassaden i Iran.

– Det är snarare tvärtom. De 17 personer som är hemmahörande i Sverige ska identifieras, polisen sköter det, och ambassaden måste vara på plats för att kunna ta emot information och framföra våra budskap. Det är ännu viktigare när något sådant här händer att man har diplomatisk närvaro, säger Linde.

Hon vill inte svara på frågan om Iran borde ha stängt sitt luftrum.

– Men jag konstaterar det beslut som svenska Transportstyrelsen tog i går, säger Linde.

Under fredagen beslutade Transportstyrelsen att tillfälligt återkalla trafiktillståndet för Iran Airs flygningar mellan Sverige och Iran.

Hultqvist: Desinformation

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kräver att alla drabbade länder får möjlighet att delta med expertis i utredningen av nedskjutningen, att den är fullständigt transparent och att Iran tar ansvar för den situation man skapat, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Att Iran först förnekade att en raket träffat planet och sedan erkände anser han är problematiskt.

– Det är naturligtvis allvarligt och det är en typ av desinformation som auktoritära regimer brukar ägna sig åt i sådana här situationer. Och det gör inte saken bättre, säger Hultqvist.

Annons

Efter utredningen är inte saken avslutad utan då måste Iran ta ytterligare ansvar, om det handlar om skadestånd eller dylikt vill försvarsministern inte gå in på.

På frågan om USA har något ansvar för nedskjutningen, i och med drönarattacken på den iranske generalen Qassem Soleimani, svarar Hultqvist till SR:

– Nej, på den här punkten kan jag faktiskt inte se det. Det är fullt ut Irans ansvar.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons