Annons
Nyheter

Linde varnar för Natospekulationer

Utrikesminister Ann Linde (S) varnar för spekulationer om svenskt Natomedlemskap.
Politik • Publicerad 14 december 2020
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksdagen debatterade på måndagen regeringens totalförsvarsproposition. En del av debatten handlade om att oppositionen vill ha en Natooption i Sveriges säkerhetspolitik.

En riksdagsmajoritet väntas i samband med riksdagens försvarsbeslut på tisdag uppmana regeringen att ha en sådan Natooption.

Spekulationer i medier

Annons

Linde är kritisk och varnade för att sådana plötsliga förändringar skapar osäkerhet om Sveriges säkerhetspolitiska linje.

– Vi ser redan tydliga bevis på osäkerheten som detta kan skapa, sade utrikesministern i debatten.

Hon hänvisade till spekulationer i medier i Finland, Storbritannien, Frankrike, USA och Ryssland om huruvida Sverige nu närmar sig Natomedlemskap.

– Detta ses i omvärlden som att vi ändrar vår position, säger Linde.

Bakom förslaget på en Natooption står M, KD, C, L och SD.

En Natooption innebär inte att Sverige nu ska söka Natomedlemskap. Centerns utrikespolitiske talesperson Kerstin Lundgren uppgav att det är ett sätt att hålla dörren till Nato öppen. Moderaternas Hans Wallmark sade att det är en markering till omvärlden att ett Natomedlemskap är ett instrument i Sveriges säkerhetspolitiska verktygslåda.

Ligger fast

Sverigedemokraterna är fortfarande emot svenskt Natomedlemskap men anser att en Natooption skulle underlätta ett fördjupat försvarssamarbete med Finland.

Utrikesministern underströk att hon aldrig fått några signaler från Finland om att man där önskar att Sverige har en Natooption.

Ann Linde betonade också att det är regeringen som bestämmer Sveriges säkerhetspolitiska linje och att den nuvarande linjen ligger fast.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons