Annons
Nyheter

Litauen: Allt fler migranter via Belarus

Hundratals personer har gripits i Litauen sedan de illegalt tagit sig över gränsen från grannlandet Belarus.
Litauen anklagar regimen i Minsk för att ligga bakom det ökade migrantflödet, och har bett EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex om hjälp.
Belarus • Publicerad 5 juli 2021
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis. Arkivbild.
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis. Arkivbild.Foto: Armando Franca/AP/TT

I fredags utlyste Litauen nationellt nödläge på grund av det kraftigt ökande antalet migranter som korsat gränsen illegalt, majoriteten av dem medborgare i Irak, Iran eller Syrien.

Sedan januari har gränsbevakningen i Litauen gripit 822 personer, nästan hälften av dem enbart under juni månad. Det är tio gånger fler än i fjol, då totalt 81 personer greps efter att ha korsat gränsen illegalt, enligt myndigheterna. Litauen räknar med att flödet kommer att fortsätta öka, och har vädjat till EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex om hjälp.

Annons

Frontex har nu skickat fler styrkor till både Litauens och Lettlands gränser mot Belarus. Lettland har inte sett någon ökning av migranter, men vill vidta försiktighetsåtgärder, skriver gränsskyddsmyndigheten.

Det ökande migrantflödet är ingen tillfällighet, säger den litauiska inrikesministern Agne Bilotaite i en intervju med tidningen Delfi. Flyg från Bagdad och Istanbul landar enligt Bilotaite i Minsk, och belarusiska myndigheter tar sedan betalt för att hjälpa migranterna att ta sig in i Litauen, hävdar hon.

I ett tal i slutet av maj sade Aleksandr Lukasjenko att man inte längre kommer att hindra migranter som befinner sig i Belarus från att ta sig in i EU illegalt, något som fick Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis att anklaga den belarusiske presidenten för att "använda migration som vapen".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons