Annons
Nyheter

Livstid för dödsskjutning vid bensinmack

En 24-åring, som pekats ut som Vårbynätverkets chaufför, döms till livstids fängelse för mord och mordförsök.
Vid dådet skulle en rival dödas – men fel man sköts till döds.
Brott • Publicerad 1 juli 2021
Mannen som dog träffades av nio skott varav flera i sig var dödliga. Arkivbild.
Mannen som dog träffades av nio skott varav flera i sig var dödliga. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det var den 18 januari förra året som en bil blev beskjuten vid en bensinmack i Kungens kurva utanför Stockholm.

Den tilltänkta måltavlan för dådet var en man från en rivaliserande gruppering, men han klarade sig med livet i behåll. I stället sköts en 29-årig man ihjäl och en kvinna skottskadades svårt.

Annons

Bilen varifrån skotten avlossades kördes av en 24-årig man som ska ha haft rollen som chaufför i Vårbynätverket.

Han får nu sitt straff skärpt av Svea hovrätt till livstids fängelse.

Trots att 24-åringen bara kört och inte avlossat några skott är han skyldig till ett mord och två mordförsök, enligt hovrätten.

"Totalt hänsynslöst"

– Det handlar om en planerad attack i syfte att döda en person. Chaufförens agerande är centralt i brottsplanen, säger rättens ordförande hovrättsrådet Sven Jönson.

– Sedan är det en totalt hänsynslös skottlossning som sker med i vart fall 26 skott mot målsägandena. Då är det fråga om tre brott med vart och ett mycket högt straffvärde, säger Sven Jönson.

Kvinnan fick allvarliga skottskador och mannen som dog träffades av nio skott varav flera i sig var dödliga.

– Mot den bakgrunden kom vi fram till att någon annan påföljd än livstids fängelse inte kan komma ifråga, säger Sven Jönson.

I tingsrätten dömdes 24-åringen till 17 år och 10 månaders fängelse. Åklagaren överklagade och krävde livstid, medan den åtalade ville bli frikänd.

Oklart vem som sköt

Utredningen har inte kunnat visa vem eller vilka som höll i de båda vapnen som användes.

Dödsskjutningen tros vara en del i en djup konflikt mellan olika kriminella nätverk i Söderort i Stockholm. Efter händelsen vid macken började Vårbynätverket enligt polisen att planera ett nytt mordförsök på sin "rival".

Två andra män, båda 23 år gamla, friades i tingsrätten från åtalet om medhjälp till försök till mord. Detta överklagades inte till hovrätten, men däremot ville åklagaren att den ene av dem skulle dömas för grovt skyddande av brottsling. Hovrätten friar honom dock för det precis som tingsrätten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons