Annons

Uppgift: Orsak till flygkrasch avslöjas snart

Iran tillbakavisar uppgifterna om att det ukrainska flygplanet som kraschade utanför huvudstaden Teheran i onsdags skulle ha träffats av en iransk luftvärnsrobot.
Flera länder har information som tyder på att en sådan orsakat kraschen.
Teheran planerar att offentliggöra orsaken till olyckan på lördag, enligt halvstatliga nyhetsbyrån Fars.
Iran • Publicerad 10 januari 2020
Flera länder har uppgett att planet som störtade utanför Teheran i onsdags kan ha skjutits ned av Iran.
Flera länder har uppgett att planet som störtade utanför Teheran i onsdags kan ha skjutits ned av Iran.Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

– En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger Irans chef för trafikflyg, Ali Abedzadeh, enligt AFP.

Han säger att uttalanden som görs innan uppgifter hämtats från de så kallade svarta lådorna inte kan vara expertutlåtanden. Lådorna uppges vara intakta och väntas bli undersökta under fredagen enligt den statliga nyhetsbyrån Irna, som inte uppger vem som ska undersöka dem.

Annons

– Vi föredrar att ladda ned informationen från de svarta lådorna i Iran. Men om vi ser att vi inte kan göra det på grund av att de är skadade kommer vi att söka hjälp, säger Ali Abedzadeh vid en presskonferens.

Det beräknas ta en till två månader att få ut all information från de svarta lådorna. Hela utredningen kan ta ett eller två år.

Men en "informerad källa" säger till Fars att Iran redan på lördag ska offentliggöra vad som orsakade kraschen.

"Fullt samarbete"

Ukraina har skickat ett 50-tal experter till Iran för att delta i haveriutredningen. Utrikesminister Vadym Prystajko säger enligt nyhetsbyrån AFP att de har "fullt samarbete" med iranierna och har fått tillgång till viktigt material som fragment från flygplanet och nedslagsplatsen liksom planets färdskrivare.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera uppgifterna om nedskjutning innan det står klart om de stämmer eller inte. På torsdagen sade hon i ett samtal med sin iranske kollega att Sverige vill bistå med en expert i haveriutredningen.

– Vi kräver full insyn, säger hon till TT.

Linde uppger att såvitt hon känner till har Sverige inga egna uppgifter som pekar på att det ukrainska plan planet skjutits ned.

Utrikesministern deltar på fredagen i ett möte med EU:s utrikesministrar där Irankonflikten behandlas. Hon föreslår där att EU utser ett sändebud för hela området kring Persiska viken, inklusive Iran, och att EU öppnar en representation, motsvarande ambassad, i Iran.

Arbeta nära Ukraina

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna som han gick ut med på torsdagskvällen. Löfven har även talat med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver han i ett uttalande.

"Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående i denna svåra stund. Ni är inte ensamma. Vi delar er sorg. Våra länder (Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och andra berörda länder) är överens om behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning", skriver Löfven.

Annons

Ukraina har fått "viktig information" om kraschen från USA, twittrar Prystajko.

Trudeau var den förste västledaren som gick ut med uppgiften om att underrättelseuppgifter tyder på att en iransk luftvärnsrobot orsakade kraschen.

– Detta kan mycket väl ha varit oavsiktligt, sade han på torsdagskvällen.

Nederländernas försvarsminister Ank Bijleveld kom med samma besked på fredagen med hänvisning till uppgifter från landets militära underrättelsetjänst.

Även Natochefen

Natochefen Jens Stoltenberg sade senare på fredagen att han inte betvivlar uppgifterna om en robotnedskjutning, rapporterar Reuters.

– Vi har ingen anledning att inte lita på de rapporter vi fått från olika Natoallierade huvudstäder.

Alla 176 människor ombord omkom i kraschen. 63 av dem kom från Kanada.

Både USA:s trafiksäkerhetsmyndighet NTSB och den franska haverimyndigheten BEA uppger att de ska delta i utredningen av kraschen. Även Ryssland har erbjudit sig att hjälpa till.

Iran uppmanar Kanada att dela den information landet har fått om kraschen efter Trudeaus uttalande.

– Vi uppmanar den kanadensiska premiärministern och andra regeringar som har information om kraschen att ge den till Irans utredningskommitté, säger utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi enligt Irna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons