Löfven kritiserades för coronahantering
Coronakrisen dominerade debatten i riksdagen. Statsministern varnade för att krisen inte är över, men tog sikte på vad som krävs efter epidemin.
– Sverige behöver lära av krisen, sade han.
– Vi har sett allvarliga svagheter.
Löfven sade att alldeles för många har avlidit på äldreboenden.
Han berömde övriga partier för att ha samarbetat under krisen och hoppades på att även kunna samarbeta för att rusta vård, äldreomsorg och skola.
"Blir dyrt"
Löfven tror att de flesta känner att Sveriges fokus nu måste vara på välfärden. Han betonade att landet inte kommer att ha råd med skattesänkningar.
– Det här kommer att bli dyrt och kräva många människors arbete, sade Löfven.
Alla partiledare var dock inte villiga att bara se framåt. Framförallt Kristdemokraternas Ebba Busch och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson angrep regeringen för dess hantering av krisen.
Busch menade att med en S-ledd regering kommer Sverige alltid att stå ledarlöst vid en kris.
– En ledare måste kliva fram, men Löfven tog ett steg tillbaka, sade hon.
Hon försökte få med sig statsministern och de övriga partiledarna på att direkt ta fram ett krispaket för att stötta utmattad vårdpersonal som riskerar sjukskrivning efter det hårda slitet nu och under våren. Flera sa att de absolut kunde tänka sig att göra det.
Åkesson påminde om att Sverige har fyra gånger fler avlidna i covid 19 än våra nordiska grannländer tillsammans. Han anklagade Löfven för att gömma sig bakom myndigheterna. SD-ledaren tyckte att statsministern saknar självkritik.
– Sverige har gjort allting rätt och andra länder allting fel. Jag tror inte att den sortens etnocentrism är bra som utgångspunkt i en kris som denna, sade Åkesson.
Statsministern påminde om att Åkesson krävt att svenska skolor skulle ha stängts. Tycker han fortfarande att det var fel att hålla dem öppna? undrade Löfven.
– Det är möjligt att det var rätt, men det var ett högt spel, svarade Åkesson och beskrev insatsen i spelet som människors liv.
Slutsatser före valet?
Den vikarierande Centerledaren Anders W Jonsson uppmanade regeringen att "uppdatera" coronastrategin. Han krävde att alla med symtom ska testas för att kunna sätta igång en aktiv smittspårning. Byråkratin kring testningen måste bort.
Det viktigaste nu är att pressa ned smittan, men också att snabbt åtgärda bristerna inom äldreomsorgen, menade Jonsson.
– Ansvaret vilar tungt på regeringen. Det är inte ett enkelt arbete och det kommer att ta tid, sade han.
Moderatledaren Ulf Kristersson krävde att den kommission som ska granska hanteringen av coronakrisen ska ha sina slutsatser klara före valet 2022. Något annat vore otänkbart, enligt M-ledaren.
Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, uppgav att den "unika, mjuka nedstängningen av Sverige kan ha bidragit till de höga dödstalen.
Men Pehrson blickade också framåt och gjorde en ideologisk utvikning. Han talade om att det liberala samhällsbygget är 2020-talets viktigaste uppgift.
"Måste välja väg"
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt efterlyste ett starkare samhälle efter coronakrisen.
Sjöstedt radade upp projekt som han vill se genomförda: nya bostäder som åtgärdar trångboddhet och en grön omstart med nya stambanor och bättre kollektivtrafik.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ansåg att pandemin visat att mänskligheten balanserar på en slak lina. Hon varnade för vad som sker om mänskligheten fortsätter att pressa naturen och klimatet.
– Vi lever in en mycket allvarlig tid. Vi måste välja en annan väg, sade Lövin.
– Återhämtningen från coronakrisen måste vara grön.
.