Annons
Nyheter

Löfven: Vi och tidigare regeringar ansvariga

Statsminister Stefan Löfven (S) håller med coronakommissionen om att hans regering, och tidigare regeringar, måste ta ansvar för att äldreomsorgen inte var rustad för pandemin.
Men några ministeravgångar är inte aktuella nu.
Coronaviruset • Publicerad 15 december 2020
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: Jessica Gow/TT
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar. ArkivbildFoto: Janerik Henriksson/TT

– Det vore märkligt om vi efter en pandemi, efter detta, inte skulle dra slutsatser om att saker och ting behöver göras annorlunda, sade Löfven på en kort pressträff i riksdagen efter att ha informerat om det senaste EU-toppmötet.

Han hänvisade flera gånger till att han inte har läst rapporten eller talat med kommissionen om det och att han därför vill vänta med att dra mer bestämda slutsatser. Rapporten säger att regeringen och tidigare regeringar har brustit i att rusta äldreomsorgen för en kris. Den säger också att regeringen Löfven leder borde ha tagit initiativ för att åtgärda brister, regeringen har det yttersta ansvaret för att styra Sverige.

Allvarlig kritik

Annons

– Jag hör citatet, den här regeringen och tidigare regeringar måste ta ansvar för att det generellt sett är så att äldreomsorgen inte har varit tillräckligt rustad.

TT: Det är allvarlig kritik, med tanke på hur många som har dött på äldreboenden. Får det här några politiska konsekvenser för de ansvariga?

– Som sagt, vi har inte ens läst rapporten, jag kan inte stå här nu och dra de mest långtgående slutsatser, säger Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson håller med om att flera regeringar bär ansvaret för de strukturella problemen, som enligt honom funnits sedan 1990-talet.

– De borde många regeringar ha gjort något åt för länge sen. Men det fritar ju inte regeringen från alla de beslut man har kunnat fatta i den här pandemin, givet att vi hade den dåliga strukturen, säger han till TT.

M: För långsam

Grundproblemet har varit den stora smittspridningen i samhället som lett till att sjukdomen kommit in på äldreboenden, och då har regeringen varit för långsam att fatta beslut som hade kunnat begränsa smittspridningen, anser Kristersson.

– Man behöver inte peka finger för att säga att det är regeringen som styr riket, det är bara regeringen som kan fatta den sortens beslut, och det har inte saknats människor som påpekat att det går för långsamt och att man gör för litet. Regeringen har inte tagit det ansvar som man borde ha tagit, säger Kristersson.

Inte skylla ifrån sig

Sverigedemokraterna anser att det är dags för regeringen att agera.

– Strategin som regeringen har haft hittills att skjuta över ansvaret på regioner, myndigheter och andra kommer inte att fungera längre, Nu är det upp till regeringen att kliva fram och ta till sig av de förslag som finns, säger Henrik Vinge, gruppledare för SD.

Det är dags att se över problemen, säger Vinge och pratar om arbetsvillkor och att, som SD hävdar, äldreomsorgen används som integrationsmotor.

Annons

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar beskriver rapporten som en väckarklocka med svidande och bred kritik.

– Det viktiga nu är att regeringen, regioner och kommuner inte skyller på varandra utan ändrar inställning och prioriterar äldreomsorgen.

– Det nya normala i äldreomsorgen måste vara att varje ny person ska vara en fast anställd, det ska ges utbildning, samordning bli bättre och beredskapslager byggas upp för skyddsutrustning, säger Dadgostar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons