Annons
Nyheter

Lööf: SD göder misstro och rasism

Centerledaren Annie Lööf går till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna i sitt Almedalstal.
Politik • Publicerad 6 juli 2021
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) anser att Miljöpartiet får finna sig i den överenskommelse som C slutit med regeringen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Lööf beklagar att de övriga Allianspartierna svikit sitt löfte att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Men vårt löfte består, säger hon och varnar för de antiliberala krafterna i västvärlden och i Sverige.

Tala klarspråk

Annons

– Vi måste också tala klarspråk kring de krafter som motarbetar de liberala värdena. Som hämtar inspiration från politiska ledare som Orbán, Trump och Le Pen.

– Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, är en sådan kraft. De säger själva, helt öppet, att de är motståndare till den liberala samhällsmodellen. De tar sig rätten att avgöra vilka som passar in i vårt land och vilka som inte gör det, säger Annie Lööf.

– Menar man allvar med att man vill värna ett öppet, jämställt och frihetligt Sverige, då samarbetar man inte med ett sånt parti. Då kompromissar man inte med ett sånt parti, säger hon.

Hon upprepar att Centern vill se breda lösningar i mitten av svensk politik och kritiserar Moderaterna och Socialdemokraterna för att lägga ansvaret för svensk politik i händerna på ytterkantspartierna.

Röstar gult

Centern kommer att rösta gult vid statsministeromröstningen på onsdag, framhåller Annie Lööf men säger samtidigt att en grundförutsättning är att regeringen står upp för den överenskommelse som förhandlades i helgen.

Miljöpartiet har sagt nej till den, men i en intervju i Sveriges Radio på tisdagsmorgonen konstaterade Annie Lööf vad som gäller:

– Miljöpartiet får finna sig i överenskommelsen om de vill sitta i regeringen.

Fler poliser

Lööf inledde sitt tal med mordet på en polis i Biskopsgården.

– Varje attack mot en enskild polis är en attack på vårt öppna, demokratiska samhälle. En attack som måste få konsekvenser, både för gärningsmannen och för svensk kriminalpolitik, säger Lööf.

Hon konstaterar att uppgörelsen i januariavtalet om 10 000 nya polisanställda till 2024 inte räcker.

– Centerpartiet vill att polistätheten i Sverige ska upp till europeisk standardnivå. Då behöver vi se till att öka antalet utbildade poliser kraftigt under de kommande åren, säger Annie Lööf.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons