Annons
Nyheter

LRF: Räntan och torkan driver på matpriserna

Höjd ränta och snustorra åkrar – det ger högre matpriser som riskerar att driva på inflationen ytterligare, enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
Ekonomi • Publicerad 2 juli 2023
Inte mycket att skörda på åkern, om det vill sig illa. Arkivbild.
Inte mycket att skörda på åkern, om det vill sig illa. Arkivbild.Foto: Erik Mårtensson / TT

När Riksbanken höjde räntan i torsdags, och dessutom lovar minst ännu en höjning, så innebär det ett ännu tuffare läge för bönderna, enligt LRF:s ordförande Palle Borgström.

– Den räntehöjningen drabbar bönderna väldigt hårt. De har mycket kapital bundet i sina investeringar. En höjning med 0,25 procentenheter kostar bönderna 500 miljoner kronor, säger han.

Annons

Samtidigt har så gott som alla insatsvaror ökat pris.

– Diesel, kväve, och soja, allt har stigit. Bönderna har fått mycket högre kostnader.

Spannmål har torkat bort

Dessutom har torkan på försommaren gjort att skördarna blir mycket mindre än normalt. Palle Borgström förklarar att det redan nu står klart att det kommer att finnas mycket mindre spannmål på åkrarna.

– Vi brukar exportera spannmål. Men nu får vi nog importera. Vi tappar skörd i Sverige. De som odlar vall som foder till djuren kan till och med behöva köpa foder.

Han jämför med torksommaren 2018, och ser stora likheter.

– April och maj vara svalare i år än då, och vi hade också bättre grundvatten. Men det är marginella skillnader för bönderna.

De grödor som nu är förstörda kan inte återhämta sig, även om det skulle komma regn. Det står klart att bönderna får in betydligt mindre pengar än vanligt.

Torka, räntehöjning och kostnadsökningar tillsammans med mindre intäkter blir en riktigt giftig cocktail, konstaterar Palle Borgström.

Dramatiskt

– Det blir dramatiska effekter. Lantbrukare är vana att hantera förändringar, i väder och på marknaden, men det här är på en mycket allvarligare nivå.

Bönderna måste höja sina priser för att klara sig, förklarar han, och det påverkar matpriserna som i sin tur påverkar inflationen.

Annons

– Räntehöjningar gör att inflationen inte går ner, säger Palle Borgström.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) berörde också torkans inverkan på matpriser och inflation i sin ekonomiska prognos. "Torkan riskerar att drabba Sveriges lantbrukare hårt vilket i förlängningen kan pressa upp priserna på livsmedel och andra varor ytterligare" skrev hon i ett pressmeddelande.

Fakta: Styrräntan

Styrräntan är nu 3,75 procent efter Riksbankens höjning i förra veckan. För drygt ett år sedan började räntan höjas från noll procent, som den var då. Nu säger Riksbanken att det kommer ytterligare en höjning, minst.

Nu tyder också Riksbankens ränteprognos på att räntan kommer att ligga högt under längre tid än vad som trotts tidigare.

Källa: Riksbanken

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons