Luftbubbla på nosen räddar ödla
Den lilla ödlan, Anolis aquaticus, lever bland annat i Costa Ricas tropiska skogar. När den befinner sig på land är den ett lätt byte för andra djur som lever i området.
Det har varit känt att anolisödlan, när den är hotad, kan dyka ner under vattenytan och blåsa upp en bubbla ovanför sin nos som den andas genom. Genom att gömma sig under vattenytan kan ödlan undkomma att bli någons middag. Upp till 20 minuter kan den hålla sig utan att behöva hämta ny luft.
“Anolisödlorna är som skogens chicken nuggets. Fåglar äter dem, ormar äter dem", säger ödleforskaren Lindsey Swierk, vid Bingham University i USA, i en kommentar.
Närmare studier
Att ödlan ens kan bilda en luftbubbla när den är under vatten beror på att den har ett skinn som kan absorbera luft. Det är det som gör det möjligt för den att blåsa upp en egen liten lufttank väl under ytan.
Hittills har det inte varit klart om luftbubblan faktiskt ger ödlan någon fördel när det gömmer sig under vattnet. Nu har Lindsey Swierk tagit sig an den dykande ödlan och studerat närmare vad som faktiskt händer med den.
Bubblor ger extra tid
Lindsey Swierk testade att smörja in ödlorna med en kräm som gjorde att de inte kunde blåsa upp sina luftbubblor. Resultatet, som publicerats i tidskriften Biology Letters, visar att de anolisödlor som kunde blåsa upp bubblor kunde stanna i vattnet 32 procent längre än de som smorts in och fått en nedsatt bubbelförmåga.
"Det är det första experimentet som verkligen visar att bubblorna har betydelse. Att andas i bubblan gör att ödlorna kan stanna under vattnet längre", säger Lindsey Swierk.