Annons
Nyheter

Två års fängelse för sydkoreansk ex-minister

Sydkorea • Publicerad 3 februari 2023
Ex-ministern Minister Cho Kuk (mitten) fick frågor av reportrar i samband med att anlände till domstolen på fredagen.Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Sydkoreas tidigare justitieminister Cho Kuk har dömts till två års fängelse för att ha förfalskat dokument som skulle användas för hans barns universitetsantagningar.

Cho sågs som ett politiskt stjärnskott när han 2019 fick rollen att leda justitiedepartementet av landets förre president Moon Jae-in. Men kort efter utnämningen kom anklagelserna om de förfalskade dokumenten och efter blott en månad på posten tvingades Cho avgå.

Annons

Domstolen i Seoul anser det bevisat att ex-ministern gjort sig skyldig till dokumentförfalskning.

"Brotten är till sin natur grova eftersom han utnyttjade sin ställning som universitetsprofessor när han begick dem", skriver man i sin dom.

Cho, som under en period var professor vi det det ansedda Seoul National University, har meddelat att domen kommer att överklagas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons