Annons
Nyheter

Lukasjenko saknades vid flaggceremoni

Belarus • Publicerad 14 maj 2023
Aleksandr Lukasjenko tittar på militärparaden under firandet av segerdagen i Moskva. Arkivbild.
Aleksandr Lukasjenko tittar på militärparaden under firandet av segerdagen i Moskva. Arkivbild.Foto: Gavriil Grigorov/AP/TT

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko uteblev på söndagen från en tv-sänd ceremoni i centrala Minsk där landet hyllade tre statssymboler, inklusive sin flagga. I stället var det premiärminister Roman Golovtjenko som höll tal och gratulerade invånarna å Lukasjenkos vägnar.

Lukasjenkos talespersoner har inte gått ut med var han befinner sig.

Annons

68-årige Lukasjenko har enligt nyhetsbyrån AFP inte setts offentligt på fem dagar, sedan han i tisdags reste till Moskva för att delta i firandet av årsdagen av den sovjetiska segern över Nazityskland 1945.

Efter Moskvaresan har spekulationer kring Lukasjenkos hälsotillstånd tagit fart, efter att journalister på plats bland annat noterat att han ställde in en lunch med den ryske presidenten Vladimir Putin. Han höll inte heller sitt traditionsenliga tal till belarusiska krigsveteraner under segerdagen.

Aleksandr Lukasjenko brukar kallas Europas sista diktator och är en av Putins närmaste allierade.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons