Annons
Nyheter

Lula i fortsatt ledning inför valomgång två

Brasilien • Publicerad 15 oktober 2022
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio "Lula" da Silva. Arkivbild.
Brasiliens tidigare president Luiz Inácio "Lula" da Silva. Arkivbild.Foto: Marcelo Chello/AP/TT

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio "Lula" da Silva har fortfarande ett försprång inför den andra rundan av presidentvalet, enligt en opinionsundersökning som publicerades på fredagen.

Enligt den senaste mätningen från institutet Datafolha, leder Lula med 53 procent mot 47 procent för motståndaren, den sittande presidenten Jair Bolsonaro. Det är samma läge som vid den senaste mätningen den 7 oktober.

Annons

Siffrorna inkluderar inte de som planerar att rösta blankt eller som lämnar ogiltiga röster, vilket är fem procent av de tillfrågade. Felmarginalen är beräknad till 2 procentenheter.

Inför den första omgången av presidentvalet var dock siffror från opinionsundersökningar hyfsat fel ute och stödet för Boslonaro underskattades rejält.

Enligt undersökningar inför valet den 2 oktober ledde Lula med 14 procentenheter över Bolsonaro, men på valdagen var skillnaden bara fem procentenheter – 48 procent till Lula mot 43 procent till Bolsonaro.

Den andra omgången i Brasiliens presidentval hålls den 30 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons