Annons
Nyheter

Lula och Biden: Demokratin segrade

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sade under sitt besök i Vita huset på fredagen att han vill återupprätta Brasiliens rykte efter hans företrädare Bolsonaros tid vid makten.
– Det låter bekant, sade hans värd, USA:s president Joe Biden, lite skämtsamt.
USA/Brasilien • Publicerad 11 februari 2023
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och USA:s president Joe Biden på väg till Ovala rummet i Vita huset på fredagen.Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AP/TT

USA:s president Joe Biden och Brasiliens nytillträdde president Luiz Inácio Lula da Silva hade en del gemensamma upplevelser att diskutera när de möttes i Washington DC i USA på fredagen. En av dessa var stormningen av respektive lands parlamentsbyggnad efter att deras föregångare förlorat presidentvalet.

Joe Biden konstaterade under presidenternas möte i Ovala rummet i Vita huset att de demokratiska systemen i USA och Brasilien utsatts för prövningar, "väldigt svåra prövningar", de senaste åren.

Annons

– Men både i USA och Brasilien segrade demokratin, sade Joe Biden.

Tropikernas Trump

Biden besegrade Donald Trump i presidentvalet 2020 och i det nyligen hållna presidentvalet i Brasilien besegrade vänsterledaren Lula da Silva den högerextreme Jair Bolsonaro, som fått öknamnet "Tropikernas Trump", och var en uttalad beundrare av den förre presidenten i USA.

Både Trump och Bolsonaro ifrågasatte valresultaten, utan att lägga fram några bevis, men påståendena fick fäste hos deras mest hängivna supportrar. Den 6 januari 2021 stormade Trumps anhängare Kapitolium i ett försök att hindra Biden från att tillträda som president. I januari i år stormade tusentals anhängare till Bolsonaro bland annat kongressen och presidentpalatset i ett försök att tvinga bort Lula.

Låter bekant

Vid mötet i Washington sade president Lula att hans mål är att återupprätta Brasiliens rykte i världen efter hans företrädare Jair Bolsonaros tid vid makten.

– Brasilien marginaliserade sig i fyra år. Hans (Bolsonaros) värld började och slutade med "fake news", sade president Lula da Silva.

Joe Biden sade då skämtsamt till den brasilianske presidenten "Det låter bekant", en syftning till hans egen företrädare Donald Trump.

Under mötet diskuterade de båda presidenterna också Rysslands invasion av Ukraina, oron i Haiti, migration och klimatförändringar, inklusive ansträngningarna för att stoppa avskogningen i Amazonas, uppger Vita huset.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons