Lundqvists stöd till finländske supertalangen

Från U18-VM-guld till NHL-debut på knappt 1,5 år – resan har gått fort för Kaapo Kakko.
Henrik Lundqvist hoppas kunna få det finländska fenomenet att känna sig hemma i New York Rangers.
Ishockey • Publicerad 3 oktober 2019
Kaapo Kakko är ett hett villebråd bland journalisterna. Arkivbild.
Kaapo Kakko är ett hett villebråd bland journalisterna. Arkivbild.Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Guld i U18-VM i april i fjol, guld i JVM i januari – och guld i stora VM i våras. I sommarens NHL-draft blev sedan Kaapo Kakko vald som nummer två av New York Rangers, efter draftettan Jack Hughes (New Jersey). Och det finländska underbarnet behövde inte särdeles lång tid på amerikansk mark för att göra ett omgående avtryck. Redan i sin första träningsmatch, i en turnering för NHL-klubbarnas talanger, gjorde Kakko tre assist och ett drömmål mot Minnesota.

Enligt New York Post kommer den 18-årige Kakko att ta plats i NY Rangers andraformation i premiären mot Winnipeg i natt.

"Det känns bra"

Tränaren David Quinn säger till New York Rangers webbplats att hans väldigt höga förväntningar på Kakko redan har uppfyllts. Själv håller emellertid Kakko – som åldern till trots är välvuxen med 188 centimeter i längd och närmare 90 kilo i vikt – låg profil.

– Det var mitt mål att ta en plats i laget och det har jag gjort. Det känns bra, säger han till klubbens webbplats.

Om Kaapo Kakko behöver vägledning i Rangers finns ju en viss Henrik Lundqvist, med 14 säsonger i den klassiska klubben, att tillgå. Att just Kakko är ett av tillskotten inför säsongen nämner Lundqvist som en särskild fördel i det som på många sätt är ett "nytt" Rangers, men han lägger till att det är viktigt att Kakko får landa i New York.

– Han är en väldigt ung kille, så vi får inte sätta för stor press på honom. Många har jättestora förväntningar på honom för han har sett väldigt bra ut. De nya spelarna måste till en början bara få känna sig bekväma med omgivningen, med att vara i New York, säger han till TT.

Största talangen någonsin?

TT: Har du något särskilt råd till denna nya generation spelare?

– Nja, jag tror att de själva vet vad de behöver för att spela bra. Det vi kan göra som äldre spelare är att få dem att känna sig hemma och delaktiga, det är då man slappnar av och kan prestera bättre. Jag kommer själv ihåg hur fort det kan gå, en dag spelar man juniorhockey och plötsligt sitter man i omklädningsrummet i Madison Square Garden.

I Finland är förväntningarna, med all rätt, stora på Kaapo Kakko.

"Han skyddar pucken lika väl som NHL:s största stjärnor, hans små dragningar, blixtsnabba tempoväxlingar och 'virvlande' runt motståndarmålet för osökt tankarna till Connor McDavid", skriver Yles Anders Nordenswan som också menar att Kakko kan vara "den största talangen någonsin inom finländsk hockey".

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.