Annons
Nyheter

Lurades av utklädda agenter – svensk döms

Danska säkerhetspoliser låtsades leverera vapen och en 36-årig man från Göteborg gick i fällan. Nu döms han av Danmarks högsta domstol till åtta års fängelse.
Danmark • Publicerad 15 februari 2023
Högsta domstolen i Danmark dömer en man från Göteborg till åtta års fängelse. Arkivbild.
Högsta domstolen i Danmark dömer en man från Göteborg till åtta års fängelse. Arkivbild.Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix/NTB/TT

Den 36-årige svensken fick 2019 ögonen på ett vapenerbjudande på darknet, en del av internet där droger, vapen och många andra olagliga varor brukar vara till salu. Det han inte visste att det var amerikansk polis som dolde sig bakom erbjudandet.

Förhandling om en vapenleverans inleddes och amerikansk polis kontaktade sedan danska kollegor för att fullfölja operationen, som syftade till att komma åt illegal handel med vapen.

Annons

Totalt försökte svensken via två ombud köpa 83 skjutvapen och ammunition i Danmark. Hans utsända medarbetare träffade i juni 2019 en agent från dansk säkerhetspolis utklädd till paketbud, som överlämnade en låda med vapen. Den 9 juni samma år överlämnade andra förklädda agenter ytterligare vapen till en annan av svenskens utsända medarbetare.

Hans försvarsadvokat har hävdat att dansk polis ägnade sig åt olaglig brottsprovokation och att straffet därför borde mildras. Men nu har Danmarks högsta domstol kommit fram till att polisernas agerande inte innebar att mannen förleddes att begå ett brott som han annars inte skulle ha gjort sig skyldig till.

Varken han eller hans medåtalade utsattes för en brottsprovokation som står i strid med dansk lag eller konventionen om de mänskliga rättigheterna, enligt domstolen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons