Annons
Nyheter

Lurades till döden – av sina kamrater

Den 19-årige mannen ansökte om skyddat boende eftersom han upplevde sig hotad.
Kort därefter sköts han ihjäl – av sina dåvarande vänner som alla ingick i samma kriminella gäng.
Nu åtalas tre män, 20–22 år gamla, för mordet i Helsingborg.
Brott • Publicerad 1 juni 2022
Den 14 oktober i fjol blev en man beskjuten i Helsingborgsstadsdelen Närlunda. Fem dagar senare avled han på sjukhus och nu åtalas tre män för mordet. Arkivbild.
Den 14 oktober i fjol blev en man beskjuten i Helsingborgsstadsdelen Närlunda. Fem dagar senare avled han på sjukhus och nu åtalas tre män för mordet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vår hypotes är att det är hans dåvarande vänner som begått mordet. En teori är att han gett information till en motstående konstellation, säger kammaråklagare Cathrine Bengtsson.

Det var natten till den 14 oktober förra året som den 19-årige mannen fick livshotande skador efter att ha blivit beskjuten med åtminstone fem skott i närheten av en gång- och cykelbana i Helsingborgsstadsdelen Närlunda. Han träffades i bland annat armen, ryggen och nacken och avled på sjukhuset i Malmö fem dagar senare.

"Ville ha hjälp"

Annons

Offret ska redan i augusti ha vänt sig till socialförvaltningen i sin hemkommun i nordvästra Skåne och ansökt om att få en plats på ett HVB-hem, vilket Helsingborgs Dagblad tidigare rapporterat om.

En månad senare ansökte mannen om att få komma till ett skyddsboende. Han beviljades en plats samma dag, men 19-åringen svarade aldrig när socialsekreteraren försökte nå honom.

– Han ville ha hjälp och skydd, som han inte hade vid tillfället för mordet, säger Cathrine Bengtsson till TT.

De tre män som nu åtalas för mordet är 20–22 år gamla. Åklagaren uppger att åtalet bygger på indicier, men en viktig bevisning är uppgifter från en broder till offret. Han ska ha varit tillsammans med de tre männen i en lägenhet när trion planerade mordet samma kväll. När två av männen lämnade för att utföra mordet stannade 22-åringen kvar för att övervaka brodern.

– Planeringen har skett relativt nära inpå mordet och vi anser att man har beslutat om att lura offret till en viss plats i Närlunda, där har man sedan skjutit honom, säger Cathrine Bengtsson.

Har flytt landet

De tre männen åtalas för att tillsammans och i samförstånd med annan eller andra ha begått mordet. Trion åtalas även för grovt vapenbrott.

Ytterligare en man har delgivits misstanke om brott, men han har inte kunnat åtalas eftersom han har flytt landet. Han är dock fortfarande misstänkt för inblandning i mordet.

– Så det finns även annan person som också kan ha avlossats skotten, säger Cathrine Bengtsson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons