Annons

Lyckat resultat av tyska minimilöner

Arbete • Publicerad 18 februari 2020
"Vi är värda mycket mer". Arkivbild.
"Vi är värda mycket mer". Arkivbild.Foto: THOMAS KIENZLE/AP/TT

Farhågorna kom på skam. Det blev ingen minskad sysselsättning när det blev dyrare att anställa, visar en studie av införandet av minimilöner i Tyskland 2015.

I stället följde positiva effekter i form av ökad produktivitet när personal slussades vidare till mer effektiva företag.

Annons

I regioner där lönerna generellt låg lägst innan de lagstadgade minimilönerna infördes försvann många av de minsta företagen. Samtidigt ökade det genomsnittliga företaget i storlek, visar rapporten från brittiska University College London och tyska Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB).

I dag ligger den tyska minimilönen på 9:19 euro per timme och bedöms beröra cirka 15 procent av de tyska arbetarna.

I EU finns långt gångna förslag på att införa minimilöner för alla länder, något som såväl de svenska politikerna som arbetsmarknadens parter motsätter sig kraftfullt. I Sverige är det fack och arbetsgivare som sätter löner i kollektivavtal, oftast med inbyggda minimilöner, utan någon politisk inblandning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons