Annons
Nyheter

Lyckseles förlossning sommarstänger

Förlossningsenheten i Lycksele håller stängt under tre veckor i sommar med start den 26 juli på grund av brist på barnmorskor, meddelar Region Västerbotten.
Blivande föräldrar hänvisas i stället till Umeå eller Skellefteå.
Vård • Publicerad 5 juli 2021
Blivande föräldrar hänvisas till Umeå eller Skellefteå när förlossningsenheten i Lycksele håller sommarstängt. Arkivbild.
Blivande föräldrar hänvisas till Umeå eller Skellefteå när förlossningsenheten i Lycksele håller sommarstängt. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Gravida har fått motstridiga besked i flera omgångar gällande förlossningsenheten i Lycksele.

I början av juni var bedömningen att sommarstängning kunde undvikas, tack vare att barnmorskorna själva sett över schemat och löst bemanningen. Men Region Västerbotten skriver nu i ett pressmeddelande att det trots ansträngningarna inte går att hålla enheten öppen hela sommaren. Blivande föräldrar kommer i stället att hänvisas till Umeå eller Skellefteå och för dem som vill kan regionen ordna boende i dessa städer i väntan på förlossningen.

Annons

"Medarbetarna har varit angelägna om att bidra till en lösning och tagit många extra pass. Men trots alla ansträngningar har vi inte tillräckligt många barnmorskor i länet för att bemanna våra tre förlossningsenheter i sommar", säger sjukvårdsdirektör Brita Winsa i pressmeddelandet.

Alla blivande föräldrar som berörs kommer att kontaktas av regionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons