Annons
Nyheter

M backar i väljarbarometer

Moderaterna backar med 2,5 procentenheter och är Sveriges tredje största parti i SVT/Novus senaste väljarbarometer.
Politik • Publicerad 5 januari 2022
Ulf Kristerssons Moderaterna backar i SVT/Novus januarimätning. Arkivbild.
Ulf Kristerssons Moderaterna backar i SVT/Novus januarimätning. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

M får 18,7 procent av rösterna vilket ser ut att placera SD som näst största parti efter Socialdemokraterna. Marginalen är dock för liten för att säkert kunna säga att SD är större än M.

– Moderaterna är de största förlorarna och tappar stort för andra månaden i rad. Främst tappar man till Sverigedemokraterna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

Annons

Moderaternas tillbakagång är den enda statistiskt säkerställda i januarimätningen.

– Dels har Socialdemokraterna en smekmånad sedan en tid tillbaka, dels finns det en rörlighet mellan partier som vill byta ut regeringen. Vi ska förstås göra allt vad vi kan för att Moderaterna ska växa, kommenterar M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

I mätningen, som genomfördes 6 december - 2 januari, svarade 2 017 röstberättigade personer på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag.

I undersökningen får Socialdemokraterna 31,3 procent (+2,0), Sverigedemokraterna 20,1 (+1,1), Moderaterna 18,7 (-2,5), Vänsterpartiet 10,5 (+0,5), Centern 6,7 (-0,8), Kristdemokraterna 5,6 (+0,9), Miljöpartiet 3,4 (-0,3), Liberalerna 2,2 (-0,8) och övriga 1,6 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons