Annons
Nyheter

M kräver fyra veckors-garanti för krisstöd

Utbetalningarna av krisstöd går för långsamt, enligt oppositionen. Nu kräver den i ett utskottsinitiativ att regeringen inför en fyra veckors-garanti.
Politik • Publicerad 6 maj 2021
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Det är orimligt att företag mitt i en kris ska behöva vänta sex månader, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Riksdagens finans- och näringsutskott har under torsdagen riktat skarpa uppmaningar till regeringen om att agera i flera frågor som handlar om krisstöd till företag. Bland annat gällande att stöden betalas ut för långsamt.

Annons

De borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna kräver en fyra veckors-garanti för kompletta ansökningar om korttidspermittering, som handläggs av Tillväxtverket. Det motsatte sig S, V och MP.

– Företagen har först trott i en månad på ministern som håller en pressträff, sedan dröjer det flera månader innan beslutet fattas, och sedan när man kan söka stödet måste man vänta, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Då kan det vara för sent.

Ett annat initiativ i utskotten handlar om att införa en skärpt straffbestämmelse för just permitteringsstödet, det vill säga att den som lämnar oriktiga uppgifter eller på annat sätt anmäler förhållanden som inte stämmer i ansökan kan dömas för brott. En sådan straffbestämmelse finns i lagen om omställningsstöd.

– Det går stora belopp till bedragare och kriminella nätverk och det måste vi få ett slut på, säger Svantesson.

Ett tredje förslag som vann majoritet var att göra omställningsstödet mer träffsäkert. Stödet ska kunna nyttjas mer av exempelvis restauranger, hotell, frisörer och taxichaufförer genom att inkludera även fasta lönekostnader.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons