M KU-anmäler regeringen för senfärdighet

Moderaten Mattias Karlsson i Luleå anmäler regeringen till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för att dra benen efter sig vad gäller tillstånd för en gruva i Kallak i Norrbotten.
Gruvor • Publicerad 8 oktober 2019
Bolaget Beowulf Minings planer på att bryta järnmalm vid Kallak i Norrbotten har mötts av protester, här en aktion 2013. Sedan två år är det regeringen som har ärendet om tillstånd på sitt bord och en riksdagsledamot från M KU-anmäler regeringen för att vara senfärdig. Arkivbild.
Bolaget Beowulf Minings planer på att bryta järnmalm vid Kallak i Norrbotten har mötts av protester, här en aktion 2013. Sedan två år är det regeringen som har ärendet om tillstånd på sitt bord och en riksdagsledamot från M KU-anmäler regeringen för att vara senfärdig. Arkivbild.Foto: TT

Karlsson misstänker att det är politiska låsningar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringen som ligger bakom.

– Ärendet verkar så klart, därför är det extra märkligt att regeringen inte kan komma fram till ett beslut, säger Mattias Karlsson till TT och framhåller att regeringen fick ärendet på sitt bord sommaren 2017.

Han anser att det är oansvarigt mot det företag som sökt koncessionen, Beowulf Mining, att dra ut på processen så lång tid. Bolaget började provborra 2010 och lämnade in en första ansökan om koncession för att bryta järnmalm i området 2013.

Karlsson skriver i sin anmälan att han vill att KU ska granska regeringens "oförmåga att fatta beslut i rimlig tid." Anmälan riktar sig mot både den tidigare näringsministern Mikael Damberg (S) och hans efterträdare Ibrahim Baylan (S), såväl som mot statsminister Stefan Löfven och dennes ansvar för att regeringskansliet handlägger ärenden korrekt.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.