Annons
Nyheter

M-ledaren: Gängen är inhemska terrorister

Ingen uppgift är lika stor som att krossa de kriminella gängen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt Almedalstal.
Men han börjar med en attack på Centerledaren Annie Lööf.
Politik • Publicerad 7 juli 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt Almedalstal på onsdagen. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller sitt Almedalstal på onsdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en intensiv politisk dag, då S-ledaren Stefan Löfven återigen har valts till statsminister, håller Ulf Kristersson sitt Almedalstal. Inte på plats i Visby, utan digitalt från en tom sal i riksdagshuset.

Han avråder alla som vill se ett maktskifte från att rösta på den gamla Allianskollegan Centerpartiet.

Annons

– En röst på Centerpartiet i riksdagsvalet är numera en röst på en socialdemokratisk regering, säger Kristersson.

Han anklagar C för att bygga sitt beslut att släppa fram Löfven igen på en "vanföreställning":

– En regering som bygger på Miljöpartiets och Vänsterpartiets mandat kommer aldrig att vara en garant för enskilda människors ägande – alldeles oavsett om det handlar om skogen, bostaden, arbetsinkomsten eller sparandet, säger Kristersson.

Krossa gängen

Men det mesta av talet handlar om att bekämpa gängkriminaliteten.

– Det går helt enkelt inte att hålla tal om allt som är bra och spännande i vårt land, samtidigt som människor skjuts ihjäl. Inget är nu lika viktigt som att krossa de kriminella gängen, säger Kristersson.

Han lovar att M omedelbart kommer att sätta igång arbetet med en ny kriminalpolitik vid ett framtida maktskifte.

– Ska vi vinna kampen måste annat läggas åt sidan – vi måste mobilisera Sveriges alla resurser och krossa kriminaliteten, säger Kristersson.

– Det börjar med insikten att gängen är som Sveriges inhemska terrorister. Den svenska staten ska möta och behandla dem därefter.

Till exempel vill M göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng, som i Danmark och Finland. Den som är medlem i ett gäng, men inte svensk medborgare ska utvisas och dubbla straff ska införas för gängkriminella.

– Gängmedlemmar ska punktmarkeras. Vi ska ta deras pengar, bilar och klockor. Vi ska avlyssna dem och göra hembesök. Inga barn ska tvingas växa upp i en grovt kriminell miljö, utan omhändertas, säger Kristersson.

Slopa ungdomsrabatten

Annons

Moderaterna vill slopa den så kallade ungdomsrabatten för alla över 18 år.

Men partiet vill även att synen på riktigt unga brottslingar ska ändras. Bland annat genom höjda straff och att ansvaret för sluten ungdomsvård flyttas till Kriminalvården.

– Den som är 17 år och mördar måste få ett riktigt hårt straff, säger Kristersson.

Men han trycker också på att mer måste göras för att förebygga kriminalitet, inte minst se till att alla barn lär sig bra svenska.

– Riktig prevention är ordning och reda i skolan, fokus på kunskap och kärnämnen. Riktig prevention är socialsekreterare som får jobba med problem som de kan lösa, inte med redan grovt kriminella ungdomar, säger han.

Han lovar också att en M-ledd regering kommer att riva upp den nya migrationslagen, som snart träder i kraft.

– Ska vi ta tag i Sveriges problem måste vi minska invandringen, säger Kristersson.

– Men vi kommer också se till att Sverige får en helt ny integrationspolitik. De som har kommit in i Sverige måste också komma in i samhället.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons