Annons
Nyheter

M: Regeringens förslag hjälper inte alla

Ett orättvist förslag som inte hjälper alla med höga elräkningar. Moderaterna håller fast vid sin egen linje.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2022
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).Foto: Claudio Bresciani/TT

Föga överraskande får regeringens kompensationsförslag gällande de höga elpriserna tummen ned från oppositionen.

Moderaterna vidhåller att det egna förslaget med en sänkt avgift på elräkningen för januari och februari på runt 1 500–2 000 kronor i månaden vore bättre och framförallt – gynna fler.

Kompenserar inte alla

Annons

– Vi ser att det är väldigt många hushåll som kämpar med sina elräkningar och är förtvivlade. Det är därför vi lagt förslaget om att ta bort skatten under två månader för att underlätta. Det vi nu saknar är att regeringen inte kompenserar alla hushåll, säger Svantesson till TT och fortsätter:

– Man kan bo i lägenhet, vara pensionär eller ensamstående och ha små marginaler, även då är elräkningen betydligt högre än tidigare.

TT: Finansministern lyfte på presskonferensen att ert förslag inte är genomförbart utan orimliga konsekvenser?

– Vi är övertygade om att det går att sänka skatten på det sättet vi har sagt, annars skulle vi inte ha lagt förslaget.

Ser utmaningar

Miljöpartiets språkrör Per Bolund anser inte överraskande att det presenterade förslaget från regeringen är bättre än Moderaternas i en kommentar till TT.

Från Centerns sida sida ser man däremot utmaningar med båda partiernas förslag:

"Tyvärr är det som föreslås från båda håll dyrt och kortsiktigt men vi kommer ändå titta noggrant och konstruktivt på Moderaternas och regeringens förslag", skriver partiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl i en kommentar till TT.

Moderaterna ska nu enligt Elisabeth Svantesson ta partiets förslag vidare efter att det har lagts fram i finansutskottet.

– Vi får ha en diskussion hur vi går vidare med det i förhållande till vad regeringen nu sagt men det är lite tidigt ännu. Vi måste se fler detaljer i regeringens förslag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons