Annons
Nyheter

M: S tar oss tillbaka till migrationskrisen

Moderaterna är kritiska till regeringens nya förslag för att öka möjligheterna till anknytningsinvandring.
Politik • Publicerad 5 december 2020
Maria Malmer Stenergard (M) tycker att regeringens nya förslag till anknytningsinvandring innebär "drastiska" förändringar för svensk invandringspolitik. Arkivbild.
Maria Malmer Stenergard (M) tycker att regeringens nya förslag till anknytningsinvandring innebär "drastiska" förändringar för svensk invandringspolitik. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen meddelade på fredagseftermiddagen att man vill öka möjligheten till anknytningsinvandring för hbtq-flyktingar. Beskedet ska komplettera det förslag på Sveriges framtida migrationspolitik som skickades ut redan tidigare i höstas.

I det förslaget är rätten till anhöriginvandring begränsad till kärnfamiljen, men det nya kompletterande förslaget ska alltså undantag göras i fall där ett par inte kunnat leva tillsammans på grund av att deras förhållande inte accepteras i den kultur paret levde i.

Annons

– Om du är till exempel homosexuell och kommer från ett land där det är förbjudet helt enkelt, då kan du inte bo tillsammans eller gifta dig. Vi öppnar en möjlighet för att i de fallen kunna återförenas i Sverige, sade migrationsminister Morgan Johansson (S), på fredagen.

"Går i motsatt riktning"

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är mycket kritisk till det ursprungliga förslaget och den nya kompletteringen.

– Det här förslaget går stick i stäv med det som Socialdemokraterna gått till val på och är djupt oansvarigt. De går i motsatt riktning och vill kasta tillbaka Sverige till migrationskrisen 2015, då vi hade svårt att ta emot alla som kom hit, säger hon.

Två andra kompletteringar som regeringen har berättat om tidigare handlar dels om att barn utan asylskäl får beviljas uppehållstillstånd om omständigheterna är särskilt ömmande, dels om att en vuxen som vistats här med uppehållstillstånd och under den tiden fått en särskild anknytning till Sverige ska kunna beviljas fortsatt uppehållstillstånd även om skyddsbehovet har upphört, till exempel för att det blivit fred i hemlandet.

"Marginella effekter"

Enligt Morgan Johansson blir effekten av kompletteringarna liten när det gäller antalet anhöriginvandrare.

– De har väldigt marginella effekter, sade han i fredags.

Men det håller inte Maria Malmer Stenergard med om.

– Det här förslaget innebär att man drastiskt vill öka invandringen. Det här skulle innebära stora förändringar för svensk invandringspolitik, säger hon.

Morgan Johansson säger på lördagen i en skriftlig kommentar till TT att även moderater borde stödja regeringens förslag.

"Möjligheten till återförening av HBTQ-personer som inte kunnat leva tillsammans i sina hemländer på grund av sin sexuella läggning diskuterades av Migrationspolitiska kommittén. Regeringens lagförslag möjliggör nu det, och det borde också moderater tycka är rimligt", skriver Johansson, och fortsätter:

Annons

"För övrigt så har Sverige nu det lägsta antalet asylsökande på 20 år. Vi tog Sverige ur flyktingkrisen 2015, och vi tänker inte vidta några åtgärder som riskerar en sådan kris igen."

Fakta: Migrationskommitténs förslag

I början på oktober enades S och MP om att skicka ut migrationskommitténs alla förslag på remiss:

De som beviljas skydd ska få tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

Bara kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd (PUT) vid första beslutet.

De som får skydd som flykting ska få uppehållstillstånd för tre år. Det kan förlängas med två år.

Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år.

Alternativt skyddsbehövande ska få uppehållstillstånd för 13 månader. Det kan förlängas med två år.

Om vissa krav uppfylls kan PUT beviljas efter tidigast tre år och en månad.

Vandels-, försörjnings, språk- och samhällskunskapskrav ska ställas för PUT. Möjlighet att göra undantag från kraven ska finnas.

Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska ha rätt till familjeåterförening.

Undantag från försörjningskrav görs om ansökan lämnas in inom tre månader efter att skydd beviljats.

Möjlighet finns att få uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons