Annons
Nyheter

Macchiarini-visselblåsare anmäler Sverige

De tre forskare som slog larm om kirurgen Paolo Macchiarinis forskning, och som själva klandrades, anmäler Sverige till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna.
Brott • Publicerad 8 juli 2021
De forskare som slog larm om den kritiserade Macchiarinis forskning har tidigare nekats prövningstillstånd. Arkivbild.
De forskare som slog larm om den kritiserade Macchiarinis forskning har tidigare nekats prövningstillstånd. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Visselblåsarna medverkade själva i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärda i Karolinska institutets granskning. Enligt forskarna har beslutet fått allvarliga konsekvenser för deras karriärer, utan att de fått en möjlighet att bemöta anklagelserna i en domstol.

"Rätten att få överklaga ingripande myndighetsbeslut till domstol för att kunna försvara sig mot allvarliga anklagelser är grundläggande i en rättsstat. Det är viktigt både för visselblåsarskyddet inom medicinsk forskning och för patientsäkerheten i Sverige att det här fallet prövas av Europadomstolen", säger Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för visselblåsarna, i ett pressmeddelande.

Macchiarini, som opererade in syntetiska luftstrupar på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset, åtalades i september förra året för tre fall av grov misshandel. Rättegången mot Macchiarini väntas ske under 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons