Annons
Nyheter

Macron höll tal – "Förstår ilskan"

Frankrikes president Emmanuel Macron förstår den ilska som väckts efter att hans omåttlig impopulära pensionslagar klubbades igenom – och beklagar att man inte kunde nå konsensus.
Frankrike • Publicerad 17 april 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron har kommenterat pensionslagarna för första gången sedan han undertecknade dem i helgen. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron har kommenterat pensionslagarna för första gången sedan han undertecknade dem i helgen. Arkivbild.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Det säger den franske presidenten i ett tv-sänt tal till nationen på måndagen, hans första kommentarer sedan han undertecknade lagpaketet i helgen.

Lagpaketet består bland annat av en höjning av pensionsåldern från 62 till 64 år. Frankrike har under våren skakats av omfattande och ofta våldsamma protester i ett försök att stoppa höjningen.

Annons

Macron framhåller återigen att förändringen är nödvändig.

– Att successivt arbeta mer bringar också mer välstånd för hela vårt land, säger han.

Samtidigt framhåller han att hans "dörr alltid kommer att vara öppen" för samtal med fackföreningarna.

Talet är en början på en mödosam kamp för den franske presidenten att försöka reparera den politiska skada som pensionslagarna har åsamkat honom, efter att ha rundat parlamentet i frågan.

Macrons motståndare uppmanade Frankrikes folk att slamra med grytor och stekpannor i protest under hans tal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons