Annons
Nyheter

Utdragen väntan på fransk-ryska artigheter

Vladimir Putin vill att Nato backar, medan Emmanuel Macron tackade för utbyte av åsikter.
Pressträffen efter toppmötet i Moskva om Ukrainakonflikten var en övning i artighet och främlingskap.
Ukraina • Publicerad 7 februari 2022
Presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron under mötet i Kreml.
Presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron under mötet i Kreml.Foto: Sputnik/AP/TT
President Vladimir Putin på presskonferensen efter mötet med franske presidenten Emmanuel Macron.
President Vladimir Putin på presskonferensen efter mötet med franske presidenten Emmanuel Macron.Foto: Thibault Camus/AP/TT
Emmanuel Macron kliver fram till sin plats på presskonferensen tillsammans med Vladimir Putin.
Emmanuel Macron kliver fram till sin plats på presskonferensen tillsammans med Vladimir Putin.Foto: Thibault Camus/AP/TT

På presskonferensen efter det flera timmar långa mötet mellan den franske och ryske ledaren stod Macron och Putin med långt avstånd dem emellan. Putin var placerad framför en rysk fanborg, Macron framför trikolorens och EU:s flaggor.

Putin var först ut med att kommentera samtalen:

Annons

– Inga vapen får utplaceras nära Rysslands gräns, sade Putin, och förklarade sedan att det fanns möjlighet att diskutera vissa förslag som framställts av Macron.

Han förnekade att Ryssland agerade aggressivt mot Ukraina och försäkrade att Ryssland gör allt för att hitta kompromisser i förhållandet till väst.

Macron fick vänta

På presskonferensen fick president Macron vänta länge på att få ordet. Putin förklarade den ryska positionen, medan en småleende Macron kliade sig på kinden och på näsan och väntade på sin tur.

Putin sade också att respekt måste visas mot de rysktalande befolkningar som bor utanför Ryssland. Frågan om modersmål har varit ett argument som använts av Moskva för inblandning i grannländers politik.

– Det har varit ett mycket omfattande och betydande utbyte (av åsikter), sade Macron, och underströk åter vikten av nedtrappning i Ukrainakonflikten.

Han föreslog vissa "konkreta säkerhetsgarantier" i samtalet.

Även Macron valde att förklara västs position med långa utläggningar, medan Putin i sin tur väntade med neutral blick.

Måna om framtoningen

Den franske presidenten är den hittills tyngsta västledaren att söka upp sin ryske motsvarighet i Kreml sedan krisen i öst tog fart i december.

Strax före klockan 17 på måndagseftermiddagen, svensk tid, kablades tv-bilder ut på de två ledarna vid varsin ände av ett jättelikt mötesbord.

– Jag är väldigt glad över att träffa dig, käre Emmanuel. Jag kan se hur hårt Frankrike anstränger sig för att upprätthålla rättvisa säkerhetsprinciper och lösa krisen i Ukraina, sade Putin, enligt flera nyhetsbyråer.

Annons

– Jag tror att dagens möte kan inleda en process av avspänning, svarade Macron.

Måndagens besök passar egentligen båda herrarna utmärkt. Såväl Putin som Macron är måna om att framstå som några av de tyngsta spelarna i den internationella politiken.

De företräder också två av världens största militärmakter – även om de på andra områden, inte minst ekonomiskt, hamnat på efterkälken jämfört med USA och Kina.

Fakta: Tunga besök i öst

Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Ryssland och president Vladimir Putin i Moskva under måndagen. På tisdagen åker han sedan vidare till Ukraina för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Parallellt är Frankrikes och Tysklands utrikesministrar, Jean-Yves Le Drian och Annalena Baerbock, på gemensamt besök i Kiev under måndagen. Även deras kollegor från Tjeckien, Slovakien och Österrike finns på plats.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är i sin tur i Washington för att träffa USA:s president Joe Biden. Scholz åker sedan till Zelenskyj i Kiev om en vecka, den 14 februari, följt av ett besök hos Putin i Moskva dagen därpå.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons