Annons

Macron till Xi: Räknar med er

Ukrainakriget toppar agendan när Frankrikes president Emmanuel Macron möter sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping.
Men från Kremls håll verkar en kinesisk medling inte önskvärd.
Kina • Publicerad 6 april 2023
Emmanuel Macron och Xi Jinping skakar hand efter torsdagens möte i Peking.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Xi Jinping och Emmanuel Macron utanför Folkets stora hall i Peking.Foto: Thibault Camus/AP/TT

– Jag vet att jag kan räkna med er för att få Ryssland att sansa sig och få alla till förhandlingsbordet, sade den franske statschefen till Xi under den korta del av mötet som var offentlig.

I ett gemensamt uttalande efter träffen uppmanar de två presidenterna till fredssamtal mellan Kiev och Moskva "så snart som möjligt". De upprepar även sitt motstånd mot användning av kärnvapen i kriget.

Annons

Toppmötet uppges till stor del ha handlat om kriget i Ukraina och den roll som Kina kan spela i möjliga fredsförhandlingar. Under torsdagen uppger dock Kremls talesperson Dmitrij Peskov att förutsättningarna för kinesisk medling är små.

– Situationen i Ukraina är komplex, än så länge finns inga utsikter för en politisk lösning, säger han.

Xi och Macron hälsade på varandra på en enorm röd matta dekorerad med kinesiska och franska flaggor, till tonerna av bägge ländernas nationalsånger.

Större delen av överläggningarna skedde bakom stängda dörrar. Mötet tog plats i makthögkvarteret Folkets stora hall invid Himmelska fridens torg i Peking, under dag två av den franske presidentens statsbesök i Kina.

Med på resan är också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Under ett möte med Xi varnade hon för att relationen mellan EU och Kina kommer försämras ordentligt om Kina förser Ryssland med vapen.

– Vi räknar med att de inte kommer göra det, varken direkt eller indirekt, sade hon på en presskonferens efter mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Xi Jinping träffade nyligen Vladimir Putin på tu man hand i Moskva, men han har sedan krigets start inte ens pratat i telefon med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Efter torsdagens möte säger han sig dock vara beredd att prata med honom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons