Annons

Ny riktning i samtal mellan Ryssland och Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland har antagit en "fundamentalt annorlunda inställning" i förhandlingarna mellan de två länderna.
Samtidigt fortsätter de europeiska ledarnas telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin.
Ukrainakriget • Publicerad 12 mars 2022
Vladimir Putin under det ryska säkerhetsrådets videomöte på fredagen. Arkivbild.
Vladimir Putin under det ryska säkerhetsrådets videomöte på fredagen. Arkivbild.Foto: Mikhail Klimentyev

Rysslands inställning skiljer sig från den i tidigare samtal där Moskva endast "ställt ultimatum", sade Zelenskyj vid en presskonferens i huvudstaden Kiev på lördagen.

Den ukrainske presidenten sade att han var "glad för att ha fått en signal från Ryssland". Detta sedan Rysslands president Vladimir Putin uppgav i fredags att han såg vissa "positiva förändringar" i samtalen och indikerade att de hålls nästan dagligen.

Talade med Putin

Annons

Men lördagens telefonsamtal mellan Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz var desto dystrare.

Samtalet pågick enligt den tyske förbundskanslerns kansli i 75 minuter och hade avslutats vid 14-tiden på lördagen.

De båda västledarna uppmanade Putin under samtalet att "häva belägringen" av den hårt ansatta ukrainska hamnstaden Mariupol, meddelar Élyséepalatset.

"Lögner"

Från Kreml kom beskedet att Putin under samtalet bland annat uppehållit sig vid vad som benämndes som Ukrainas "flagranta brott mot internationell humanitär rätt" och för att medvetet placera ut tunga vapen nära civila.

Enligt Élyséepalatset hade Macron och Scholz då anklagat Putin för "lögner".

Enligt Scholz kansli var samtalet ett "led i de pågående internationella ansträngningarna för att få slut på i kriget i Ukraina".

De tre ledarna talade i telefon senast i torsdags. Då krävde Macron och Scholz ett "omedelbart eldupphör" av Ryssland.

Löpande videomöten

Sedan Macron träffade Putin i Moskva den 7 februari har den franske presidenten pratat med ryske ledaren nio gånger på telefon.

De ryska och ukrainska delegationerna träffar varandra i löpande videomöten, skriver den ukrainske presidentens rådgivare Mychajlo Podoljak på Twitter under lördagskvällen.

Den ukrainska delegationens position i samtalen ligger fast enligt tidigare direktiv, tillägger Podoljak.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons