Annons
Nyheter

Macron till ovaccinerade: Ska jävlas med er

En debatt i Frankrikes parlament avbröts av kaos och bråk efter hårda ord från president Emmanuel Macron om vaccinmotståndare.
Frankrike • Publicerad 5 januari 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: John Thys/AP/TT

I intervjun säger Macron att han vill "begränsa tillgången till aktiviteter i det sociala livet så mycket som möjligt" för dem som inte vaccinerat sig.

– Vi kommer att fortsätta med det till slutet. Det är strategin, säger Macron.

Annons

Franske journalisten Frédéric Says, som nära följer politiken i Frankrike, säger till radiokanalen France Culture att det kan röra sig om att Macron vill "kapitalisera" på frustrationen som vissa franska väljare känner.

Macrons uttalande kom under en frågestund med Le Parisiens läsare, och var ett svar på en fråga från en kvinna som beklagade sig över att vaccinerade patienter tvingas ställa in planerade operationer, då sjukhusen är fulla av covidsjuka som inte har vaccinerat sig, som hon uttryckte det.

Tidigare uttryckt ånger

Andra experter har noterat att Macrons uttalande skär sig med det han sade för bara tre veckor sedan, då han uttryckte ånger över att tidigare ha sårat folk med sina hårda utspel.

För tillfället arbetar regeringen med att driva igenom ett förslag som kommer att kräva ett vaccinpass för att till exempel gå på kafé eller på bio. Hittills har det räckt med ett negativt provsvar. Vaccinpasset ska gälla från den 15 januari.

Presidentens hårda ord mot ovaccinerade väckte stor ilska hos oppositionen och meningsmotståndare som anser att presidenten går över gränsen. I parlamentet i utbröt kaos vilket försenade beslut om hårdare covid-regler i landet.

Presidentval hägrar

Efter samtal mellan de två sidorna om striktare restriktioner fortsatte debatten under tisdagen och in på onsdagen då de till slut bröts av ordföranden, Marc Le Fur. Han sade att stämningen i nationalförsamlingen inte kunde leva upp till "villkoren för en lugn arbetsmiljö".

Kontroversen i det hett debatterade ämnet i Frankrike inträffar några månader före presidentvalet i april. Macron väntas ställa upp för en andra mandatperiod och säger till Le Parisien att han vill göra det, men att han inte har fattat något slutgiltigt beslut.

– Beslutet håller på att ta form djupt inom mig. Jag måste vara säker på att jag kan gå så långt som jag vill.

Fakta: Macrons tidigare utspel

Det är inte första gången Frankrikes president Emmanuel Macron upprör med sina uttalanden. Här är ett axplock av tidigare kontroverser.

Oktober 2021: Algeriet kallar tillbaka sin ambassadör i Paris efter att Macron haft synpunkter på den forna kolonins styre, som han anklagade för att ha en partisk historieskrivning med intentionen att "elda på hatet mot Frankrike". Relationen länderna emellan har dock tinat om den 5 januari 2001 meddelande Algeriet att dess ambassadör ska återvända till Paris.

November 2019: Militäralliansen Nato beskrivs som "hjärndött" och Macron vägrar pudla, då uttalandet var en "nödvändig tankeställare" för samarbetet.

Januari 2019: Franska nyhetskanaler får kritik för att de rapporterat så utförligt om "Gula västarna"-demonstrationerna. Macron säger att de därmed har uppvärderat "någon jojo i en gul väst till samma dignitet som en minister eller lagstiftare".

Mars 2019: I samband med att polis med kraft skingrat en demonstration i Nice skadar sig en 70-årig kvinna. Macron önskade henne ett snabbt tillfrisknande och "kanske lite vett", då han ansåg att "skröpliga" människor bör hålla sig undan sådana situationer.

Augusti 2018: Under ett statsbesök till Danmark uttryckte Macron beundran för landets flexibla välfärdssystem: "De här lutheranerna är inte som gallerna, som motsätter sig all förändring".

Juni 2018: Macron beklagar sig i en Twittervideo om att "en galen mängd stålar" spenderas på att tillgodose folkets minimistandard samtidigt som "de fattiga fortsätter vara fattiga". I stället "måste vi ha något som ser till att de kommer ur det", sade han.

September 2017: Macron fick igenom en från vissa håll hårt kritiserad arbetslagstiftning och sade att han "inte kommer att låta de slappa, de cyniska eller de extrema vinna".

I samma veva sade han att det inte går att genomföra reformer i Frankrike. "Många har försökt och misslyckats, eftersom fransmännen hatar reformer".

Juni 2017: Macron inviger en företagskuvös för techbolag i en tidigare tågstation i Paris, och säger att stationer är platser där "de som har lyckats och de som inte betyder något möts".

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons