Annons

Makarna Rosling tilldelas retorikpris

Kultur • Publicerad 2 december 2019
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund när de i maj tidigare i år prisades med Fostrargärningsmedaljen av Kungliga Patriotiska Sällskapet. Arkivbild.
Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund när de i maj tidigare i år prisades med Fostrargärningsmedaljen av Kungliga Patriotiska Sällskapet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund är årets mottagare av Stora Retorikpriset.

"De är förebilder i välförberedda och pedagogiska framställningar som följer en röd tråd, är målgruppsanpassade och varierade. Båda ger oss med god retorik nya perspektiv och oväntade insikter. Alltid med både förnuft och känsla", lyder delar av motiveringen.

Annons

Tillsammans med Olas far, den framlidne folkhälsoprofessorn Hans Rosling, grundade makarna 2005 den folkbildande stiftelsen Gapminder, vars syfte är att bidra med lättillgänglig statistik om världens utveckling.

De tre har även skrivit boken "Factfulnes: 10 knep att förstå världen", som Bill Gates förra året beslutade att skänka till alla studenter i USA som tar examen.

Stora Retorikpriset instiftades 2008 och delas ut till en person som "med sitt uttryck gjort intryck". Tidigare pristagare är bland andra Henrik Schyffert, Magdalena Ribbing och Sissela Kyle.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons