Annons
Nyheter

Mäklare räknar med het bostadssommar

Flera mäklarfirmor förbereder sig för en sommar där bostadsmarknaden rullar på. Många tror att semesterveckorna i juli kommer vara fortsatt aktiva.
Ekonomi • Publicerad 18 maj 2020
Många mäklare tror att bostadsmarknaden kommer att vara fortsatt aktiv under sommaren. Arkivbild.
Många mäklare tror att bostadsmarknaden kommer att vara fortsatt aktiv under sommaren. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det är mer tidskrävande för de stora mäklarfirmorna att sälja bostäder just nu. Privata visningar och regler kring social distansering gör att färre personer kan gå på samma visning, vilket leder till att vissa bostadsförsäljningar tar längre tid.

– Det gör nog att bostadsmarknaden kommer att tuffa på under sommaren. Många mäklare planerar att finnas tillgängliga och inte ta ordentlig semester eftersom de ändå inte kan åka någonstans. Så marknaden kommer att ligga och bubbla, säger Johan Nordenfelt.

Annons

Även på Husman Hagberg tänker man i liknande banor.

"Vi planerar för en aktiv bostadsmarknad i sommar och bedömer att den kommer att vara det. Dels på grund av att en del marknader inte har tagit fart på grund av restriktioner kring resandet", skriver Fredrik Kjell, vd på Husman Hagberg, i ett mejl till TT.

"Full fart hela sommaren"

På Notar menar man att sommaren historiskt sett varit en bra tid att sälja bostäder.

– Vi räknar med full fart hela sommaren. Så länge mäklarna inte reser bort så lär det fortsätta vara många visningar eftersom efterfrågan är konstant, säger Henrik Rundgren, pressansvarig hos Notar.

Kristian Perman jobbar som mäklare på Svenska Fastighetsförmedling i Huddinge utanför Stockholm. Han säger att juli alltid är en bra månad att sälja sin bostad eftersom det inte är lika många bostäder som ligger ute till försäljning.

– Men det som skiljer i år är nog att det kommer finnas fler bostäder till salu. Dessutom kommer fler vara hemma och leta eftersom det blivit lättare att titta på bostäder i och med digitala visningars, säger han.

Tror på låg aktivitet

På Fastighetsbyrån räknar man däremot inte med att marknaden är igång under sommaren.

– Nej, vi tror att sommaren kommer bli som vanligt med låg aktivitet i juli. Vi tror ändå att folk vill ha semester. Samtidigt, viljan att gå på visningar och flytta stannar inte av, säger Johan Vesterberg, kommunikationschef Fastighetsbyrån.

På Bjurfors menar man att det än så länge är svårt att veta hur sommaren ser ut.

"Nej, hittills ser vi inga tendenser på det och det är inget som vi har planerat för", skriver Ola Lundqvist, vd på Bjurfors, i ett mejl till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons