Annons
Nyheter

Mali utvisar FN:s lokale människorättschef

Malis militärjunta utvisar chefen för FN:s mänskliga rättighetsorganisation i landet.
FN beklagar beslutet.
Mali • Publicerad 6 februari 2023
FN:s människorättschef Volker Türk är starkt kritisk till Malis beslut att utvisa en FN-medarbetare. Arkivbild.
FN:s människorättschef Volker Türk är starkt kritisk till Malis beslut att utvisa en FN-medarbetare. Arkivbild.Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/TT

Beslutet från Malis kuppledare kom efter det att chefen för FN-uppdraget Minusmas avdelning för mänskliga rättigheter, Guillaume Ngefa Atonodok Andali, hållit ett kritiskt tal inför en FN-grupp.

FN-representanten förklaras vara persona non grata och får 48 timmar på sig att lämna landet.

Annons

FN:s människorättschef Volker Türk beklagar beslutet, och säger i ett uttalande att han också är bekymrad att FN-representanten förföljts lokalt på sociala medier.

Guillaume Ngefa Atonodok Andali ifrågasatte bland annat närvaron av ryska representanter för den paramilitära Wagnergruppen i Mali och sade att samarbetet utgör hot mot mänskliga rättigheter i landet.

Samtidigt som beskedet om utvisning kom från militärjuntan så väntades Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov till Malis huvudstad Bamako sent på måndagen för möte med landets regim.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons