Annons
Nyheter

Malis störtade president har avlidit

Mali • Publicerad 16 januari 2022
Malis folkvalde och störtade president Ibrahim Boubacar Keita har avlidit. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/poolfoto via AP/TT

Malis tidigare president Ibrahim Boubacar Keita – som störtades av den nu styrande militärjuntan – har avlidit.

Keita blev 76 år gammal och hade enligt uppgifter vissa problem med sin hälsa efter det att han tvingades bort från makten. Han avled tidigt på söndagen, vilket sedan meddelades via den statliga tv-kanalen ORTM.

Annons

Ibrahim Boubacar Keita valdes till president i ett historiskt val 2013, som hölls för att återställa demokratin i Mali efter en militärkupp året dessförinnan. Sommaren 2020 hölls stora folkliga protester mot Keitas styre och sju år efter att han tillträdde genomfördes en ny militärkupp, där soldater omringade presidentens hus och tvingade fram hans avgång.

När den demokratiskt valde och störtade presidenten nu har avlidit står Mali ännu och stampar under militärt styre. Juntan som tog över lovade inledningsvis att hålla demokratiska val i februari i år, men har antytt att val tidigast kommer att hållas under 2026.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons