Annons
Nyheter

Malmöliga erkänner mord i Spanien

I utbyte mot kraftigt sänkta straff erkänner medlemmar i Malmöligan Los Suecos två mord på den spanska solkusten, rapporterar Sydsvenskan.
Brott • Publicerad 14 april 2023
Kriminella från Malmö har erkänt mord i Málaga för att få lindrigare straff. Arkivbild.
Kriminella från Malmö har erkänt mord i Málaga för att få lindrigare straff. Arkivbild.Foto: Miguel Morenatti/AP/TT

Efter en uppgörelse med åklagaren berättade en ligamedlem på fredagen i Málagas tingsrätt att han med pistol i maj 2018 sköt ihjäl en man utanför en kyrka i San Pedro Alcántara.

Han bekände även mordet på en narkotikahandlare nära dennes hem i Estepona i augusti samma år.

Annons

En man med danskt medborgarskap som antas vara ledare för Los Suecos erkände medhjälp till mordet på narkotikahandlaren.

Sex andra åtalade medgav i varierande grad medhjälp och inblandning i de två morden, enligt lokaltidningen Málaga Hoy.

Fyra av de huvudmisstänkta har riskerat att dömas till 15–25 års fängelse. Nu klarar sig pistolskytten, en 28-åring från Malmö, undan med cirka fem år vilket betyder att han får sitta inlåst ett år till, skriver Sydsvenskan. Och ligaledaren släpps om ett par veckor efter att då ha suttit inlåst i två år och nio månader.

Även för de övriga frihetsberövade kvittas häktningstid mot straff.

Enligt åklagaren Carlos Tejada "modifieras" straffen tack vare att de åtalade erkänt och accepterat att betala skadestånd till offrens familjer, rapporterar Málaga Hoy.

– Flera av de åtalade har sagt till mig att det gör ont att erkänna, min klient säger det med eftertryck, när man inte har gjort någonting, säger advokaten Gonzalo Boye, som försvarar Los Suecos utpekade huvudman, skriver Sydsvenskan.

– Men erbjudandet från åklagaren var för bra för att säga nej till. Bättre än att behöva gå igenom hela den här processen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons